Putte

Waar zijn de slagtanden van Kasteel Ravenhof? Tanden spoorloos verdwenen

Maarten Elst Maarten Elst

Een mysterieuze verdwijning heeft plaatsgevonden in kasteel Ravenhof in Putte. De twee herkenbare, monumentale slagtanden aan weerszijden van de kasteeltrap in de centrale hal zijn in de nacht van dinsdag 20 oktober op woensdag 21 oktober ontvreemd. Dieven hebben op merkwaardige wijze de twee slagtanden van elk vijftig kilogram per stuk op vakkundige wijze weten te stelen. Ruim 37 jaar geleden werden de twee tanden eveneens gestolen, maar leverde een zoektocht al snel resultaat op.

Door: Maarten Elst

Het is een vreemd aangezicht in de centrale hal van kasteel Ravenhof in Putte-Stabroek, vlak over de grens gelegen in het Belgische deel van het grensdorp. De twee iconische slagtanden bij de trap, waar veel groepsfoto’s en bruidsfoto’s in het verleden zijn genomen, zijn in de nacht van dinsdag 20 oktober op woensdag 21 oktober verdwenen. De kasteelconciërge laat zien hoe de inbrekers via het valluik het kasteel zijn binnengedrongen. ,,De dieven moeten het kasteel gekend hebben, ze hebben vakkundig alle sloten eruitgehaald en meegenomen. Ook zijn ze in een rechte lijn naar de slagtanden gegaan, enkel van die deuren zijn de deuren geforceerd”, vertelt de kasteelconciërge.

Ivoorhandel verboden

,,Hoe dat ze zijn ontkomen met de slagtanden, is voor mij een groot raadsel”, vertelt burgemeester Rik Frans van de Belgische gemeente Stabroek. ,,De slagtanden hebben vrij veel waarde voor ons. Vooral veel emotionele waarde. Veel memorabele groepsfoto’s zijn er genomen.”

Wat de waarde van de olifantenslagtanden in euro’s is, weet de burgemeester niet te zeggen. ,,Het is sowieso bij wet verboden om in ivoor te handelen. De tanden zijn echt en bevatten nog sporen van touwen waarmee de olifant destijds werk heeft verricht. De slagtanden dateren van een Indische olifant en zijn zo’n honderd jaar geleden onderdeel geworden van kasteel Ravenhof in Putte-Stabroek. Destijds was de wet er nog niet en inmiddels is het cultureel erfgoed geworden. We gaan daarom uit van een diefstal op bestelling zoals dat heet.”

Niet de eerste keer

De burgemeester van Stabroek weet dat het niet de eerste keer is dat de twee slagtanden zijn verdwenen uit het kasteel. ,,Begin jaren tachtig zijn de slagtanden, vermoedelijk in 1983, al eens verdwenen. Men heeft die toen teruggevonden, maar er zijn twee versies van het verhaal. Ze zijn of onder een bed teruggevonden of in de haven van Antwerpen, dat is destijds niet gedocumenteerd. Hopelijk komen deze twee tanden opnieuw snel boven water.”

De twee olifantenslagtanden hebben een behoorlijk gewicht. Met 50,2 kilogram en 49,8 kilogram en een formaat van zo’n twee meter lang lijkt het niet eenvoudig om de twee tanden zomaar te verstoppen. ,,Voor tips kan men contact opnemen met Politiezone Antwerpen-Noord. Dat kan via het nummer +32 3 660 09 30.”