Nispen

Waarschijnlijk toch een multifunctioneel centrum in de kerk van Nispen

Kerkplein in Nispen (foto Google Maps)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De kogel is eindelijk door de spreekwoordelijke kerk en alle neuzen staan dezelfde kant op. Zowel de gemeente als de brede werkgroep Nispen zien graag een multifunctioneel centrum in de kerk van Nispen. Iets wat een jaar geleden juist eigenlijk van de baan geschoven was.

Dat wethouder Evelien van der Star toch weer wil proberen om een multifunctioneel centrum in de kerk te realiseren zorgt voor grote opluchting in het dorp. “Want heel veel Nispenaren hebben zich hier keihard voor ingezet”, vertelt de voorzitter van dorpshuis Nisipa, Frank Kerstens.

Daarmee doelt Kerstens onder andere op de actie van zestien stichtingen en verenigingen uit het dorp van afgelopen januari. Middels een speciale wandeltocht door het dorp wilde de groep betrokkenen raadsleden overtuigen hoe belangrijk de grote kerk voor het dorp is. Want wordt de kerk geen multifunctioneel centrum, dan wordt het aan een andere partij verkocht. “Je ziet in andere dorpen dat de boel dan wordt opgekocht door een projectontwikkelaar”, vertelde een bezorgd bestuurslid van Bewonersplatform Nispen aan ZuidWest TV. “Dat zou voor ons betekenen dat het halve Kerkplein verdwijnt.”

Versoberd plan

De raad was het eens met de fanatieke Nispenaren en nam bijna voltallig de motie aan om de boel opnieuw te onderzoeken. Dat bleek succesvol. Het plan voor de kerk gaat door, maar dan wel in een versoberde versie. In dit voorkeursplan verhuist Dorpshuis Nisipa naar de Heilige Maria Hemelvaart op het kerkplein. Dat betekent dus dat de kerk een multifunctioneel centrum wordt met kleinere zalen, een grote presentatieruimte, keuken, koffiegelegenheid, toiletten en ruimte voor fysiotherapie.

Het versoberde plan kost een kleine 2,4 miljoen euro. “Maar er is sinds 2022 maar 75 duizend euro per jaar gereserveerd voor de verbouwing. Dat is te weinig”, legt Kerstens uit. “Daarom gaan wij onderzoeken hoe alles wel gerealiseerd kan worden. Dat willen we het eerste kwartaal van het nieuwe jaar doen. Zodra dat rond is gaan we ons plan presenteren. Het blijft dus een beetje onzeker, maar desalniettemin zijn we ontzettend blij en trots.”

Domino-effect

Dat het plan doorgaat is voor het dorp van groot belang meent Kerstens. “Als dit doorgaat dan krijgen we een domino-effect. Op de huidige locatie van Dorpshuis Nisipa kunnen dan woningen gebouwd worden, iets waar een grote vraag naar is vanuit het dorp. En de locatie van het Wit-Gele Kruisgebouw kan dan ook ontwikkeld worden. Dit is echt de beste keuze voor Nispen.”

Lees ook: Nispenaren geven strijd voor multifunctioneel centrum in kerk nog niet op