Roosendaal

Wat een Rijkdom: Kunst door cliënten S&L zorg

Sita Kengen Sita Kengen

Dierenrijk, mensenrijk, kleurrijk, vindingrijk en fantasierijk. Dit zijn de vijf koninkrijken die vanaf 25 februari tot 21 juni te zien zijn in het Tongerlohuys in Roosendaal. De nieuwste expositie kwam tot stand door een unieke samenwerking tussen S&L zorg en het museum.

Expositie ‘Wat een Rijkdom’ is vanaf 25 februari te bewonderen in het Tongerlohuys in Roosendaal. Er zijn veel verschillende stijlen te zien, onderverdeeld in verschillende koninkrijken. Er zijn onder andere schilderijen, sculpturen van papier-maché, keramieken, breisels en haakwerken gemaakt. De fantasie die de kunstenaars van S&L zorg hebben is volgens Ruth Giebels goed terug te zien in de kunstwerken. Giebels is de tijdelijke manager van het Tongerlohuys.

De titel van de expositie ‘Wat een Rijkdom’ hebben de deelnemers zelf bedacht. Irene van Nassau, teamleider dagbesteding bij S&L zorg, vindt deze naam goed verzonnen. “Met dit thema kan je de kunst heel mooi in categorieën onderbrengen.”

Eregalerij

De expositie is mede samengesteld door de twee curatoren en kunstenaars: Thierry en Sharona. Dit zijn deelnemers van de dagbesteding in Roosendaal en Bergen op Zoom. Van hen hangen twee portretten in de eregalerij, evenals van acht andere kunstenaars van de expositie. Deze portretten zijn gemaakt in samenwerking met een professionele fotograaf. Giebels: “Het zijn prachtige portretten geworden, waar ze echt helemaal zichzelf zijn.”

Voorproefje

Volgens Giebels wordt er binnen de culturele sector al lang gepraat over meer verbinding met andere sectoren.  Ze noemt dit project dan ook een soort voorproefje voor de verdere samenwerking tussen de partijen. “We zijn erg bewust bezig met hoe kunst en cultuur weer een goede plek in de maatschappij in kan nemen.”

Vrijdag werden door onder andere Giebels en Van Nassau de laatste puntjes op de i gezet. De expositie is te bezoeken van 25 februari tot en met 21 juni. Giebels: “Het is een genot om hiernaar te kijken en je erin te verdiepen.” Van Nassau is erg trots. “Zowel de deelnemers als begeleiders hebben hier super hard aan gewerkt. Je mist wat als je niet komt kijken!”