West-Brabant

Waterschap doet wekelijks metingen naar coronavirus in afvalwater

Maarten Elst Maarten Elst

Wekelijks gaat er een monster met representatief West-Brabants afvalwater vanuit Rilland-Bath naar het RIVM. Door metingen uit te voeren in het afvalwater kan het RIVM onderzoek doen naar het coronavirus in de ontlasting van mensen. “Zo weten we tot twee dagen eerder waar een eventuele uitbraak plaatsvindt”, vertelt Hans Moller, adviseur Zuiveren bij Waterschap Brabantse Delta. “We zijn blij als waterschap een steentje bij te kunnen dragen”, aldus bestuurslid Niels Mureau.

Ruim twaalf voetbalvelden groot is de waterzuiveringsinstallatie bij Rilland-Bath, net over de Zeeuwse grens bij Woensdrecht. Hier komt vrijwel al het afvalwater vanuit West-Brabant samen. “Van de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Roosendaal, zelfs vanuit Moerdijk”, vertelt Hans Mollen, adviseur bij de waterzuiveringsinstallatie.

Niet veel anders

Wekelijks sturen de medewerkers van de waterzuiveringsinstallatie een monster met representatief afvalwater naar het RIVM. “In totaal gebeurt dat nu op tachtig plaatsen waarmee een dekkingsgraad van zestig procent wordt bereikt”, vervolgt Mollen. “Sinds het coronavirus is het niet veel anders. Het is voor onze medewerkers weer een wake-up call geweest, ze zijn nog alerter dan voorheen als het gaat om werken met gevaarlijke stoffen.”

En dat betekent latex handschoenen, een mondmasker en allerlei andere hulpmiddelen om het afvalwater op veilige afstand te houden. “Het meten gebeurt in een speciale kamer”, vertelt Mollen terwijl hij een vastzittende deur opentrekt. “Met een soeplepel en een trechter kom je niet in contact met het afvalwater. Dit monster sturen we vervolgens op”, zegt hij terwijl hij bruinogend water omhoog houdt.

Geen besmet drinkwater

Via de daarvoor bestemde route belandt het afvalwater gezuiverd en wel terug in de Westerschelde. “Of er dan nog coronavirus inzit? Absoluut niet. Hier in Rilland-Bath zuiveren we geen afvalwater tot drinkwater, maar ook ons water is coronavrij. Het virus gedijt goed bij lichaamstemperaturen, het water hier is hooguit twintig graden. Bij droog weer is het water tot twee dagen bij ons, in die periode is het virus allang gestorven”, aldus Mollen.