West-Brabant

Waterschap: “Spoel je oliebollenvet niet door het toilet!”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Wie aan de jaarwisseling denkt, denkt aan oliebollen. Traditiegetrouw bakken veel Nederlanders zelf hun oliebollen. Het overgebleven frituurvet wordt achteraf door sommige mensen door het toilet of de gootsteen gespoeld, en dat kan voor problemen zorgen, meldt het waterschap.

Als je het vet waarin je oliebollen heb gebakken, door de gootsteen of de wc spoelt is het vaak nog vloeibaar. Maar zodra het vet afkoelt, stolt het in de leiding. Dit kan zorgen voor problemen bij de waterleiding in de woonwijk, maar het kan ook een dikke laag vormen bij de waterzuivering van Waterschap Brabantse Delta. “Door deze vetlaag moeten de pompen veel harder werken om het water door de leidingen te pompen”, zegt Estelle van den Broek van Brabantse Delta. Relatief valt het probleem in West-Brabant erg mee ten opzichte van andere gebieden in het land.

Kostbaar klusje

Vanwege een toename van het vet in het water laat het waterschap in deze periode een gespecialiseerd bedrijf komen om de vetlaag te verwijderen. Een kostbaar klusje voor het waterschap.

Het advies aan oliebollen bakkend Nederland is dan ook om gebruikt kookvet niet in het riool te gooien, maar om het in te leveren bij de milieustraat. Op die manier kan er biobrandstof van gemaakt worden.

Professionele oliebollenbakkers -zoals Keijzer die met een kraam voor de Albert Heijn in Hoogerheide staat- slaat het vet op in speciale tanks en laat het door een gespecialiseerd bedrijf afvoeren.