West-Brabant

Websupermarkt Picnic gaat van start in Bergen op Zoom en Roosendaal

Een zogeheten runner van Picnic bezorgt de boodschappen gratis aan huis. © Picnic

Maarten Elst Maarten Elst

Ook West-Brabant ontkomt er niet aan. De elektrische bezorgwagentjes van websupermarkt Picnic zullen binnenkort door de straten van Bergen op Zoom en Roosendaal rijden. Woensdagmiddag zal de dienst officieel van start gaan. Ruim 10.000 huishoudens hebben zich volgens Picnic al aangemeld bij de bezorgdienst en zullen gefaseerd worden toegelaten tot de klantenkring. Inwoners van de gemeente Woensdrecht zullen nog even geduld moeten hebben.

Picnic is sinds september 2015 actief en groeide al snel uit tot een begrip in de Randstad. Inmiddels heeft het ook West-Brabant bereikt. “Het doel van Picnic is om het aantal ritjes naar de supermarkt in te perken om zo bij te dragen aan een beter klimaat. Zelf rijden de bezorgers met elektrische bezorgwagens vanuit de verschillende distributiecentra naar de klanten toe”, vertelt Ruben Vermijs van Picnic.

Wat is Picnic?

“We zijn al vijf jaar bezig met Picnic”, vervolgt Vermijs. “In Eindhoven staat een groot distributiecentrum waar wij tot op het product nauwkeurig alle bestelde producten verzamelen. We hebben leveranciers die exacte aantallen aanleveren in plaats van ingecalculeerde overschotten zoals bij supermarkten. Deze vervoeren we naar de hub in Roosendaal, waarna we gegroepeerd de producten bezorgen. Dat zorgt ervoor dat we zo efficiënt mogelijk te werk kunnen gaan. Hierdoor hoeven we geen bezorgkosten te rekenen. ”

In het distributiecentrum van Eindhoven worden alle producten tot op het exacte aantal aangevuld. © Picnic

Met haar bezorgdienst wil Picnic haar steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering. “Vergelijk het met dat mensen niet massaal zelf meer naar de supermarkten hoeven te rijden, maar dat al deze ritjes worden beperkt tot één busrit. De verminderde uitstoot die daarmee gepaard gaat, is aanzienlijk.”

Woensdrecht moet wachten

Vanaf woensdagmiddag zullen er tien elektrische bezorgwagentjes van Picnic door de regio rijden. De bezorgdienst heeft 35 bezorgers aangeworven die van start gaan in het gebied Roosendaal-Bergen op Zoom. Nog voor het einde van het kalenderjaar hoopt Picnic deze aantallen te hebben verdubbeld.

Alle bestelde producten worden gratis aan huis geleverd door de runner van Picnic. © Picnic

Alle omliggende dorpen van de steden Roosendaal en Bergen op Zoom kunnen eveneens rekenen op de bezorgdiensten van Picnic (van zodra het wordt toegelaten). Ook aangrenzende gemeenten als Steenbergen, Rucphen en Halderberge maken deel uit van de nieuwste hub. De dorpen van de gemeente Woensdrecht moeten nog wachten. “Die plaatsen liggen vooralsnog niet in ons bezorggebied, maar we zijn ambitieus. We groeien snel en hopen ook Woensdrecht binnenkort tot ons gebied te rekenen.”

Duurzaam

Het is de duurzaamheidsfactor die de Roosendaalse wethouder Cees Lok zo aantrekkelijk vindt. “Het is mooi om te zien dat de ‘last mile’ verzorgd wordt in elektrische autootjes. Dit is een stuk beter voor de mensen in de wijk en ook duurzaam. Ook is het optimaliseren van de rijroute een mooie stap om de extra belasting van niet alleen het milieu maar ook de leefomgeving te beperken.”

In het kenmerkende elektrische autootje worden zo efficiënt mogelijk mandjes van de klanten gegroepeerd. © Picnic

Het toelaten tot de bezorgdienst gebeurt volgens Vermijs gefaseerd. “In het begin zijn dat nog kleine aantallen. Op de eerste dag 50, de dag daarna 100 en ga zo maar door. Inmiddels hebben 10.000 huishoudens zich aangemeld, deze zullen in een snel tempo worden toegevoegd aan ons bestand. Via de app kunnen mensen zich aanmelden, dan proberen wij het zo snel mogelijk te verwerken.”