Roosendaal

Weerzien van oud bekenden tijdens millennium wedstrijd RBC: ‘Ik keek er naar uit!’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Het is een heerlijke nazomerse avond in Roosendaal. Richting bedrijventerrein Borchwerf vindt een verkeersopstopping plaats en de fietsenstallingen staan helemaal vol. Eindelijk is er weer een avondje RBC, én wat voor één. ‘Het Team van het Millennium’ van trainer Robert Maaskant neemt het in Stadion de Luiten, ook bekend als het Atik Stadion, op tegen het RBC van nu.

Voor de spelers van toen is het een feestje om elkaar naar een hele lange tijd weer te zien. De grote namen van toen zijn allemaal aanwezig. Zo staan onder andere Rob Penders, Eric Hellemons, Maurice Verberne en John Lammers op het veld in Roosendaal.

“We hebben gelijk weer lol en halen samen veel oude verhalen op”, vertelt oud-RBC speler John Lammers, die nu trainer is van Heracles Almelo. Naar het weerzien met zijn oude kameraden keek Lammers ontzettend uit, naar het voetballen zelf wat minder. “Het voetballen gaat helaas niet meer zoals je zou willen. In je koppie ben je een stuk frisser dan dat je eigenlijk bent.”

Rob Penders staat ook weer op zijn oude vertrouwende positie: centraal in de achterhoede. “Je merkt goed dat je ouder bent geworden”, vertelt Penders. De speler besluit dan ook om vroeg al een wissel aan te vragen bij zijn trainer. Hij moet zich tenslotte de volgende dag weer melden bij FC Utrecht waar hij assistent-trainer is.

Contact

Het koste de organisatie weinig moeite om het oude team bij elkaar te krijgen. Oud-trainer Robert Maaskant is een van de initiatiefnemers. “We hadden een telefoonlijst en hebben gewoon iedereen een berichtje gestuurd.” Daarop kwamen veel reacties binnen. “Iedereen zei eigenlijk meteen ‘ja’ en werd onmiddellijk enthousiast.” Samen met onder andere Hans van der Ende is het gelukt om iedereen bij elkaar te krijgen. De trainer spreekt richting Hans dan ook een speciale dank uit.

Rob Penders had eerst een lichte twijfel. “Toen ik gevraagd werd dacht ik bij mijzelf: Hoor ik hier eigenlijk wel bij?” Penders werd namelijk in de winterstop overgenomen door NAC Breda. Toch twijfelde hij niet lang. “Ik vond het een fantastisch idee!” Penders was de eerste seizoenshelft ook onderdeel van het team van het millennium.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Rob Penders samen met Robert Maaskant.

Fans

Tijdens de memorabele wedstrijd zijn er heel wat fans aanwezig in het stadion. Op de tribune zie je toeschouwers met oude shirtjes en sjaaltjes. “Het is weer veel te lang geleden”, vertelt een fan die hoop dat RBC het betaalde voetbal ooit weer eens gaat bereiken. Een andere fan is heel stellig. “Een heerlijk avondje RBC weer, zo hoort het toch eigenlijk ook hier in Roosendaal.” Op de tribune neemt jong en oud plaats. Vriendengroepen, gezinnen, vaders en zoons iedereen wilt de oude generatie nog eens aan het werk zien.

Wat ook een leuk gegeven is, is dat veel kinderen van de toenmalig spelers hun vader nu aan het werk konden zien. Zo was het gezin van Penders aanwezig en mochten de zoons van trainer Robert Maaskant af en toe mee langs de lijn staan. “Het is een bijzonder gevoel om je vader te zien voetballen”, vertelt de zoon van Jurgen Roeken. Met een RBC-sjaal om, gekregen van pa, kijken ze naar het voetbal.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Jong en oud neemt naast elkaar plaats op de tribunes.

Warme gevoelens

Zowel Maaskant als Penders houden warme gevoelens over aan RBC. “Het RBC-gevoel is een tijdje weggeweest in de stad”, meent Penders. Echter denkt hij dat er zeker ruimte is voor een goede amateurclub in Roosendaal. “We hebben nog steeds een geweldig stadion hier”, vervolgt Penders die zichzelf erop betrapt dat hij nog steeds over de wij-vorm praat als het over RBC gaat.

In de vroegere tijden was RBC volgens de trainer erg belangrijk, zeker de naamsbekendheid speelt daarin een rol. Maaskant hoopt dat RBC hogerop kan richting de tweede divisie. “Dit zou fantastisch zijn voor de club.” Maaskant merkt dat er veel draagvlak is voor de club. “Vandaag zitten er zo’n tweeduizend mensen in het stadion, dat zijn meer suppoters dan bij sommige Keuken Kampioen Divisie clubs in Nederland. Dit vind ik erg bijzonder.”

De supporters op de tribune tijdens de wedstrijd.
Lees ook: Zera Hulswit komt uit voor PSV Vrouwen: ‘Nooit durven dromen’