Stampersgat

Zera Hulswit komt uit voor PSV Vrouwen: ‘Nooit durven dromen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Zera Hulswit (20) uit Stampersgat leeft haar droom. Als vierjarig meisje begon ze met voetballen bij VV De Schutters in Stampersgat. In 2019 mocht Hulswit naar de opleiding PSV en afgelopen jaar tekende ze haar eerste profcontract voor het eerste vrouwenelftal van de Eindhovenaren.

“Ik ben begonnen met voetballen door mijn broer. Ik zag hem vaak spelen en toen dacht ik: ik wil ook gaan voetballen.” Dit tot grote twijfel van Zera’s moeder. “Mijn moeder dacht dat het hem niet ging worden.” Dat was omdat ze dacht dat Zera niet hield van vies worden. Maar modder en regen hielden Zera niet tegen, ze ging alsnog op voetbal.

Ik bleek er stiekem best goed in te zijn.

Tot haar zestiende voetbalde ze tussen de jongens. “Ik bleek er stiekem best goed in te zijn”, vertelt Hulswit met een lach op haar gezicht. Het voetballen tussen de jongens was goed voor haar ontwikkeling, meent ze. Maar naar mate Zera ouder werd, werd het fysiek lastiger om tussen de jongens te blijven spelen. Daarom besloot ze toen om bij een dameselftal van RKVV Roosendaal aan te sluiten. Vanaf toen is het spreekwoordelijke balletje gaan rollen.

Via CTO Eindhoven kwam Hulswit terecht in de jeugdopleiding van de ‘Rood-Witten’, waar zij de jeugdopleiding doorliep. In 2022 tekende Zera haar eerste profcontract bij de bekende club.

Nooit verwacht

Dat Zera een profcontract zou gaan tekenen had ze nooit durven dromen. “Ik ben gewoon gaan voetballen omdat ik het leuk vond.” En dat ze uiteindelijk bij PSV mocht gaan voetballen, en geselecteerd werd voor verschillende Oranje Leeuwinnen elftallen, had ze ook niet verwacht. “Het is voor mij dus echt een cadeautje hoe het allemaal is gelopen.”

Afgelopen seizoen mocht Zera steeds vaker meespelen bij het eerste elftal van de PSV vrouwen. Als beloning voor haar goede seizoen werd ze uiteindelijk zelfs opgenomen in de selectie. “Ik keek daar zo erg naar uit. Iedere dag werk ik ontzettend hard en als je dan uiteindelijk je doel bereikt is dat écht geweldig.”

Ik wil graag basisspeelster worden en blijven bij PSV.

Nu Hulswit staat waar ze nu staat, heeft ze nieuwe plannen en doelen gesteld. “Ik wil graag basisspeelster worden én blijven bij PSV. Daarnaast hoop ik ook om ooit aan te sluiten bij het eerste elftal van de Oranje Leeuwinnen.” Uiteindelijk droomt Hulswit ook van een stap naar het buitenland, maar: eerst wil ze belangrijk worden en en blijven voor PSV.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Zera Hulswit scoort in het Phillips Stadion tegen Feyenoord. Foto: Edwin van Zandvoort.

Vrouwenvoetbal

Nu het WK voor vrouwen achter de rug is, werpt Zera haar blik op het vrouwenvoetbal. “Ik vind het supermooi om te zien hoe het vrouwenvoetbal zich ontwikkelt.” De 20-jarige profvoetbalster merkt dat er steeds meer waardering komt voor het vrouwenvoetbal. “Wij vrouwen werken net zo hard als dat de mannen dat doen. Ik denk dat wij daarom even veel waardering mogen krijgen.”

Wij verdienen evenveel waardering.

Toch wordt er nog vaak verschil gemaakt tussen de mannen en vrouwen. “Dat vind ik af en toe nog wel lastig, maar ik begrijp het wel.” Volgens Hulswit is het ook nog wel een wereld van verschil betreft het voetbal. “Maar als je goed kijkt hoe hard wij er allemaal voor werken, dan denk ik wel dat je uiteindelijk op hetzelfde uitkomt”, aldus de PSV-er.

Lees ook: Thale Weisz uit Stampersgat droomt van internationale carrière