Bergen op Zoom

Weg met vuile olie en vierkante wielen, touringcarbedrijven kunnen weer

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

De banden worden gewisseld, de olie wordt ververst en de aandrijfriemen vernieuwd. Touringcarbedrijven bereiden zich langzaam voor om weer de weg op te gaan. De bussen staan nu ruim een jaar stil, maar met mogelijk nieuwe versoepelingen in het vooruitzicht, denken de bedrijven weer aan uitjes en reisjes.

Nu de pretparken en dierentuinen weer opengaan, zijn ze bij Zeebra Tours in Bergen op Zoom voorzichtig optimistisch dat ook de bussen binnenkort weer kunnen gaan rijden. Ze worden daarom alvast uit de mottenballen gehaald.

“Stilstaan is een drama voor bussen. Een jaar niet rijden, kost twee jaar afschrijving. Mensen denken dat de voertuigen niets te lijden hebben, maar dat is een groot misverstand”, legt directeur Joop Vreugdenhil (76) uit. Noodgedwongen moest hij een groot deel van zijn vijftig bussen de afgelopen veertien maanden schorsen voor de motorrijtuigenbelasting en de verzekering. Tijdens zo’n schorsing mogen ze niet de weg op.

We weten nu ook dat het anders kan zijn.

In de werkplaats is het alle hens aan dek. Uitgedroogde aandrijfriemen worden vervangen en veel bussen krijgen nieuwe banden. De oude banden zijn door de combinatie van stilstand en het gewicht van de bussen ‘vierkant’ geworden. Joop: “Als je hiermee gaat rijden, krijg je na de eerste kilometers een onbalans en dat wil je niet hebben”.

De ‘vierkante’ wielen van de touringcar worden vervangen

De directeur omschrijft het afgelopen jaar als ‘een doffe ellende’. Op 12 maart had zijn bedrijf een orderportefeuille als nooit tevoren. Twee dagen later stond de teller op nul. “Alle bomen groeiden tot in de hemel in onze branche. Nu zijn we weer op onze plaats gezet. We weten dat het ook anders kan zijn.”

Mensen willen weer weg. We zijn er klaar voor.

Negentig procent van zijn chauffeurs die de afgelopen maanden thuis zaten, keert terug. “Ik ben trots op de manier waarop we dit samen hebben opgelost. We hebben afscheid van elkaar genomen, maar dat was geen afscheid voor altijd. Dat doet mij veel. Ik zeg ook altijd dat dit bedrijf gezamenlijk bezit, is want in mijn eentje kan ik niks.”

Joop Vreugdenhil verwacht dat vanaf komende maand het aantal aanvragen toe gaat nemen. “Mensen willen weer weg. Je ziet ook dat veel scholen hun uitjes en excursies verschuiven na de grote vakantie. Wij zijn er klaar voor. We hebben er zin in.”

Ook de motor wordt goed gecontroleerd