Etten-Leur

Wegens succes niet verlengd: Geen extra flexwoningen in Etten-Leur

Liselotte de Lobel Liselotte de Lobel

De 100 flexwoningen die eind vorig jaar in Etten-Leur geplaatst zijn, blijken een succes volgens wooncorporatie Alwel en gemeente Etten-Leur. Toch is er besloten om geen extra flexwoningen bij te bouwen. Beide partijen willen de focus leggen op de bouw van langdurige reguliere woningen.

Er lagen plannen om 100 extra flexwoningen te realiseren op Meeuwisdijk, maar na overleg tussen Alwel en de gemeente is besloten om hier vanaf te zien. In plaats daarvan kan er volgens hen beter geïnvesteerd worden in 100 reguliere woningen op Haansberg.

“We hebben gezien dat dit project heel veel personele inzet heeft gekost. Het heeft natuurlijk ook gewoon geld gekost. De personele inzet zetten we dan liever in om reguliere woningen te realiseren”, legt wethouder Jan-Pierre Schouw uit. De woningen kunnen voor maximaal vijftien jaar blijven staan. “Dan investeren we liever in huizen die vijftig jaar mee kunnen”, vertelt Corrina Pistorius, vestigingsmanager Alwel Etten-Leur.

10.000 reacties voor 100 woningen

Twee jaar heeft het project geduurd tot de oplevering. Hoewel dat volgens Schouw vrij snel is verlopen, kostte vooral het filteren van alle reacties de meeste tijd. In totaal heeft de wooncorporatie zo’n 10.000 reacties gehad op de site ‘Klik voor wonen’. Daaruit moest onderscheid gemaakt worden tussen spoedzoekers en reguliere woonzoekende.

Ook hebben ze geprobeerd voornamelijk woningen te verhuren aan Etten-Leurenaren onder de 34. In totaal zijn er voor spoedzoekers 24 huizen beschikbaar (20 kleine en 4 grote) en regulier 76 woningen (60 kleine en 16 grote). Voor statushouders zijn er 15 kleine woningen gerealiseerd.

Prioriteiten elders

“De gemiddelde inschrijftijd is 8,3 jaar op dit moment, maar de zoektijd is 3 jaar”, licht de vestigingsmanager toe. Schouw en Pistorius geven toe dat ondanks de hoge druk er weinig nieuwbouw plaatsvindt. Met de toenemende vraag naar betaalbare woningen zijn daarom de flexwoningen gerealiseerd. “De reacties op de flexwoningen geven aan hoeveel behoefte er is”, aldus de wethouder.

Aan die behoefte willen beide partijen graag voldoen, maar investeren in 100 extra flexwoningen – die 15 jaar later moeten verplaatsen – zou dat moeilijk maken. Als de woningcorporatie en gemeente daarin investeren, zou dat uitstel betekenen voor de al lopende projecten (Haansberg, het winkelcentrum en de Lage Vaartkant). Daar wil de gemeente voor 2039 zo’n 800 sociale huurwoningen gerealiseerd hebben.