Hoogerheide

De Koning-Bogers (PvdA) stopt als raadslid om ‘respectloze bestuurscultuur’

Wendy de Koning-Bogers (Foto: gemeente Woensdrecht)

Han Verbeem Han Verbeem

Wendy de Koning-Bogers (PvdA) is per direct uit de gemeenteraad van Woensdrecht gestapt. In haar ontslagbrief aan burgemeester Steven Adriaansen zegt ze niet veilig en vrij voor haar mening als raadslid kan uitkomen. Volgens De Koning-Bogers is er sprake van een respectloze bestuurscultuur. Voor burgemeester Adriaansen komt haar vertrek als een slag bij heldere hemel, hij herkent zich niet in de kritiek: “In Woensdrecht gaan we juist héél respectvol met elkaar om.”

Wendy de Koning-Bogers zat sinds maart 2018 in de gemeenteraad, sinds de verkiezingen van 2022 als éénpersoonfractie. In de Woensdrechtse raad voelde zij zich letterlijk alleen staan. “Het respect naar elkaar toe, elkaar in waarde laten en elkaar accepteren zoals je bent in de gemeenteraad van Woensdrecht, is de afgelopen vijf maanden naar een dieptepunt gedaald”, schrijft ze in haar ontslagbrief. “Hierdoor word ik niet in de gelegenheid gesteld om het gedachtengoed, de mening en de standpunten van de PvdA uit te dragen in de gemeenteraad van Woensdrecht.” Deze heeft ze maandagavond persoonlijk aan Adriaansen overhandigd.

De druppel

De directe aanleiding voor haar vertrek is de raadsvergadering van donderdag 15 mei, waarbij ze zich ‘volstrekt genegeerd’ voelde door de raadsleden van overige partijen. Het was voor haar de spreekwoordelijke druppel, zo zegt ze in een reactie, na een reeks van minachtende gedragingen. “Als volksvertegenwoordiger heb je een bijdrage te leveren aan het algemeen belang en het controleren van het werk van het college. Mijn mening en mijn bijdrage en die van de fractieleden tellen mee en dienen serieus meegewogen te worden.” Ook bij interne bijeenkomsten zou lacherig en badinerend over haar zijn gesproken. “Het is een totaal verziekte mannencultuur.”

Reactie burgemeester

De Koning-Bogers zou meermalen bij de burgemeester melding hebben gedaan, Adriaansen bevestigt dit. Hij heeft vervolgens gesprekken gevoerd met de overige fractievoorzitters. Daaruit is niet gebleken dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. “Iedereen vindt Wendy juist een heel betrokken raadslid”, zegt de  burgemeester in een reactie. En ja, het kan er wel eens pittig aan toe gaan. Maar in welke gemeenteraad gebeurt dat nou niet”, relativeert hij. “Ze heeft altijd de kans gekregen om haar mening te uiten en dat heeft ze ook gedaan.” Het vertrek van het PvdA-raadslid is voor burgemeester Adriaansen geen aanleiding voor een extern onderzoek naar de bestuurscultuur in Woensdrecht. “Er is niets mis met onze bestuurscultuur”, reageert hij. Wel zegt hij het vertrek “enorm te betreuren.” Het is niet bekend wie van Wendy de Koning-Bogers opvolgt voor de PvdA in de Woensdrechtse gemeenteraad. Wel blijft ze namens haar partij lid van het algemeen bestuur van Waterschap Brabantse Delta.

Lees ook: PvdA Woensdrecht teleurgesteld over vervangingsregels raad: ‘Wij zijn het zwijgen opgelegd’