Bergen op Zoom

Werken Fons Gieles helpen om Bergs cultureel erfgoed in stand te houden

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Jarenlang lagen honderden tekeningen van wijlen Fons Gieles stof te vangen op de zolder van zoon Paul Gieles. De werken waarop veelal Bergse monumenten te zien zijn, zijn nu weer terug in Bergen op Zoom. “Ze gaan meehelpen om het cultureel erfgoed in stand te gaan houden, het werk van de stadsgidsen mogelijk te maken én om de torenkamer in de Peperbus te realiseren!”

Paul en Marielle Gieles, zoon en dochter van Fons Gieles (1924-1995) brachten de creaties woensdagmiddag naar Bergen op Zoom. In de collegekamer van het Oude Stadhuis op de Grote Markt droegen ze het eigendom officieel over aan Stichting Stadgidsen Bergen op Zoom (SBM). “We zijn ontzettend vereerd dat we deze schenking in ontvangst mogen nemen”, zegt Margareth Koevoets, voorzitter van SBM.

Hij was verknocht aan Bergen op Zoom

Fons Gieles was van vele markten thuis. Volgens zijn zoon was hij maatschappelijk en politiek betrokken en was hij van vele markten thuis. “Naast zijn werk als tekenleraar maakte hij aquarellen, olieverf schilderijen en gravures. Maar het meest verknocht was hij nog wel aan de stad zelf. Dus je ziet op de afbeeldingen veel hoekjes van Bergen op Zoom. Van de Zuidmolenstraat tot de Peperbus en van het stadhuis tot de synagoge”, aldus Paul Gieles.

Crowdfunding

Als die plekken en monumenten zijn het werkgebied van de Bergse stadsgidsen, die rondleidingen geven in de Markiezenstad. “Er is bijvoorbeeld een beeld van de Gevangenpoort. Dan zouden we graag dát werk in de gevangenpoort laten zien”, zegt Koevoets. Maar een deel van de scheppingen van Gieles gaat onder de hamer. “Er is momenteel een project gaande in de Peperbus en we hebben besloten als stadsgidsen om een deel van de werken voor de crowdfundig te bestemmen.”

Torenkamer Gradatus Peperbus

Tom van Eekelen was als één van de initiatief van dit project aanwezig. Zijn plan is om een ruimte halverwege de toren in te richten als een plek om tot rust te komen. “Veel mensen vonden de klim naar de top van de Peperbus te ver. Daarom zijn we eens gaan kijken wat we met de torenkamer kunnen.” Er komt onder andere een enorme wereldbol in de torenkamer te hangen. Ook zal er een klein podium komen, voor muzikale optredens. Om het project met de naam Torenkamer Gradatus Peperbus uit te kunnen voeren, wil Van Eekelen 22.000 euro binnenhalen, waarvan een kwart al opgehaald is.

Lees ook: Crowdfundingsactie voor rustplek in de Peperbus, tijdens klim van 182 treden

Van Eekelen verwacht dat de kunstwerken van Fons Gieles in totaal zo’n vijfduizend á zesduizend euro op kunnen brengen. “We kunnen het niet helemaal inschatten want het zijn nogal wat werken die we tot onze beschikking hebben.” Volgens Paul Gieles betreft het ongeveer 800 stuks. “Ik hoop dat ze mee gaan helpen om het cultureel erfgoed in stand te gaan houden, het werk van de stadsgidsen mogelijk te maken en dat de torenkamer gerealiseerd gaat worden.”