Bergen op Zoom

West-Brabanders maken voorleesboekje voor actieve kinderen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Heb je een kind of kleinkind dat graag verhaaltjes hoort, maar niet lang genoeg kan stilzitten bij het voorlezen? Dan is het boekje ‘Krabbeltje Krab en het zandkasteel’ misschien wel iets voor jou. Want Krabbeltje Krab is niet zomaar een voorleesboek: het is interactief. Dus de kinderen kunnen zelf meedoen aan het verhaal. Krabbeltje Krab is bedacht door Wouter Goudswaard uit Bergen op Zoom en Evelyne Keijsers uit Nieuw-Vossemeer.

Op de kaft staat een vrolijke oranje krab met ogen op stokjes en grote scharen aan de voorpoten. Het is Krabbeltje Krab en hij wil een zandkasteel bouwen. Maar daar heeft hij wel jouw hulp voor nodig. Dat is het verhaal dat Evelyne Keijsers uit Nieuw-Vossemeer bedacht om actieve kinderen te betrekken bij het voorlezen. En tekenaar Wouter Goudswaard uit Bergen op Zoom gaf Krabbeltje Krab een gezicht en bracht het beestje tot leven. Samen maakten ze het interactieve kinderboek ‘Krabbeltje Krab en het zandkasteel’.

Niet alleen luisteren, maar ook iets doen

“Krabbeltje Krab is een kartonboekje voor kinderen van 0 tot 4 jaar,” vertelt Goudswaard. “Een interactief kartonboekje waarop kinderen op een heel leuke manier mee kunnen doen met het verhaal.” Keijsers kreeg het idee om kinderen zelf mee te laten doen met het verhaal van haar zoontje Willem. Hij kiest altijd zoekboekjes uit in plaats van echte voorleesboeken. “Toen dacht ik ‘goh, als hij voorlezen misschien iets minder leuk vindt en graag iets wil doen, misschien is het dan wel leuk een kinderboekje te gaan maken waarin kindjes én voorgelezen worden, maar ook tegelijkertijd iets kunnen doen’. En zodoende ben ik begonnen met schrijven.”

Op elke bladzijde een kleine opdracht

Maar hoe maak je een voorleesboek interactief? Keijsers legt uit hoe ouders hun kind actief bij het verhaal kan betrekken. “Vader of moeder, of wie het boekje dan ook voorleest aan het kind, die geeft de opdrachtjes. En de opdrachtjes kan zijn dat je zandkorreltjes in een emmertje moet blazen. En dan is het dus aan het kindje om op de pagina heel hard te blazen om het zandkorreltje in het emmertje te krijgen. Sla je daarna de bladzijde om dan zie je dus inderdaad een gevuld emmertje met zand. En zo krijg je elke pagina een opdrachtje.”

Het uiterlijk van Krabbeltje Krab is bedacht door Goudswaard. Hij is striptekenaar en maakte eerst een paar schetsen van verschillende krabfiguurtjes. “Sowieso natuurlijk eerst Krabbeltje Krab, hoe ziet die er uit? Je kunt natuurlijk de ogen op de krab plaatsen, maar bijvoorbeeld ook in de krab. Dus ga je voor een heel realistische weergave of maak je er echt zo’n cartoonkrab van? Dus hebben we gekeken, samen met Evelyne, van wat is nou de juiste uitstraling voor dit figuur,” vertelt hij. “En als we die dan goed vinden, dan ga ik inkten en dan inkleuren op de computer. En dan zit je eigenlijk aan de definitieve tekening al.”

Kinderen blijven betrokken bij Krabbeltje

As het aan de schrijver en tekenaar ligt, moet natuurlijk iedereen het boekje meteen gaan kopen. Keijsers: “Iedereen moet het boekje aan gaan schaffen, omdat het een heel leuke manier is om zo met je kind te kunnen binden. Het kind blijft, denk ik, heel erg bewust bezig met het boekje, het verhaaltje zelf. Blijft ook echt in het verhaal. Soms merk je altijd, als je aan het voorlezen bent, dat kinderen na twee pagina’s weer ergens anders zijn met hun gedachten. En hier zie je toch wel dat kinderen het heel erg leuk vinden om betrokken te blijven en tot aan het einde het zandkasteel natuurlijk eindelijk klaar is.”

Het duo heeft de smaak te pakken voor het maken van kinderboeken. “Er zit zeker wel een vervolg in, dnek ik,” vertelt Keijsers. “We zijn nu bezig, natuurlijk, met de eerste verkoop. En dat gaat eigenlijk best wel goed. Deel twee is eigenlijk al wel geschreven. Ik mag er natuurlijk nog niet heel veel over vertellen. En Wouter gaat beginnen met de tekeningen te maken. Maar ook dat zal echt wel een verhaaltje zijn wat kinderen echt aan gaat spreken, denk ik.”

Waar te koop?

‘Krabbeltje Krab en het zandkasteel’ is te koop bij boekhandel Quist in Bergen op Zoom en bij boekhandel Vermeulen in Steenbergen. En ook bij het VVV, als die weer open gaat na het versoepelen van de coronamaatregelen. Online kun je het boekje kopen via de Facebookpagina van Krabbeltje Krab. Het boekje kost 8,95 euro.