West-Brabant

West-Brabant behaalt megasucces op EK streetdance

Foto: House of Marqeez

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Dansscholen uit West-Brabant hebben erg goed gescoord op het EK streetdance, dat afgelopen weekend in Duitsland gehouden werd. Dansers van de dansscholen Rising Phoenix Dance Empire (Halsteren), House of Marqeez (Bergen op Zoom), Dansplein Roosendaal en Rottier Dance Studio (Roosendaal) hebben een vrachtwagen vol aan prijzen weten te behalen.

Er wordt vaak gezegd dat meedoen belangrijker is dan winnen. Toch is het iedere sporter zijn doel om zo goed mogelijk te presteren. Dat is precies wat veel West-Brabantse dansscholen afgelopen weekend gedaan hebben. In totaal kwamen er maar liefst dertig prijzen mee terug naar Nederland, waarvan bijna de helft bestaat uit Europese titels.

Lange weg

Het trainen voor zo’n Europees Kampioenschap is niet niks. In aanloop ernaartoe is er door alle solisten, duo’s, trio’s en teams hard getraind. “Vanaf september hebben de dansers hun choreografie (dansbewegingen, red.) constant herhaald. Ik kreeg twee weken voor het EK nog de vraag van de coaches of er extra uren getraind mocht worden”, vertelt de trots Volkan Tasdan van de dansschool House of Marqeez.

Prijzenkast

Die extra uren danstraining loonde erg goed. In totaal zijn er dus vier dansscholen die met allerlei bokalen terug mochten reizen naar Nederland. De dansscholen mogen de volgende prijzen toevoegen aan hun prijzenkast:

House of Marqeez: 20 prijzen (8x goud, 8x zilver en 4x brons).
Rising Phoenix Dance Empire: 6 prijzen (4x goud, 1x zilver en 1x brons)
DansPlein Roosendaal: 2 prijzen (2x goud)
Rottier Dance Studio: 2 prijzen (1x zilver, 1x brons)

Daarnaast zijn er nog veel andere dansers van de genoemde dansscholen die zich geplaatst hadden voor de finale. Zij hebben hiermee alsnog mooie top 10-plaatsen behaald.

Foto: Rising Phoenix Dance Empire  | De dansers van Rising Phoenix Dance Empire zijn ook goed in de prijzen gevallen op het Europees Kampioenschap.

Het is hier echt een kweekvijver voor dansers

Waarom heeft specifiek West-Brabant zo’n mega succes behaald op het Europees Kampioenschap? “Vaak wordt er gezegd dat het aan de Brabantse gezelligheid ligt. Nu kan je denk ik ook zeggen dat het echt ligt aan de Brabantse dansskills”, vertelt hij. Rob van de Geijn, eigenaar van Dansplein Roosendaal, kan nog wel een reden noemen voor het succes: “Vanaf Roosendaal en omstreken verspreidt er veel danstalent naar de rest van Nederland. Het is hier echt een kweekvijver voor dansers”, vertelt Van de Geijn.

Verder trainen

De dansers van alle in de prijzen gevallen dansscholen kunnen nog lang nagenieten van hun Europese titels. De meesten gaan het ook nog eerst uitbundig vieren met hun vrienden en familie. Anderen zijn mentaal al bij de volgende competitie. “Sommige ouders hebben al tickets voor het wereldkampioenschap besteld”, vertelt danscoach Tasdan.

Lees ook: Dansgroep B-Legendz gaat voor goud bij EK streetdance