Bergen op Zoom

Bergen op Zoom in de ban van Vastenavend? Mij niet bellen!

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

West-Brabant is in de ban van carnaval en vastenavend. Althans, dat lijkt zo als je kijkt naar de aankleding van de stad en de vele optochten en feesten. Maar waar het voor de één het hoogtepunt van het jaar is, heeft de ander er niks mee. Hoe ligt de verhouding tussen die twee. Wij deden een onderzoekje op straat.

Met een pen en een klembord in de handen lopen verslaggever Vincent en stagiairs Sem en Bart door het centrum van Bergen op Zoom. Alle voorbijgangers die zij tegenkomen krijgen de vraag “Viert u vastenavend of carnaval?” Mensen die willen, mogen hun keuze voor de camera onderbouwen.

Het is de woensdag van het Wagentjes kijken, een belangrijk vastenavend evenement in ‘t Krabbegat. Bovendien krijgt de iconische peperbus steeds meer vorm. De kerktoren die sinds vrijdag wordt opgetuigd krijgt deze ochtend zijn linkerarm. Reden voor veel voorbijgangers om even halt te houden.

Wij gaan later op wintersport om van carnaval mee te genieten

In totaal worden 145 passanten aangesproken. De eerder genoemde Peperbus-kijkers, mensen die onderweg zijn naar hun werk, winkeliers, shoppende toeristen, studenten en scholieren. “Ik heb de leeftijd niet meer om te dansen en te springen”, zegt een dame op leeftijd. “Maar ik vind het erg leuk dat de mensen allemaal verkleed zijn en vrolijk gezichten hebben”, zegt ze.

“Wij gaan meestal met een groepje vrienden en bekenden de stad in. We gaan gezellig naar verschillende cafeetjes”, zegt een stel in de Kremerstraat. Een moeder met twee jonge kinderen was voorgaande jaren tijdens het leutfeest op wintersport. “Maar dit jaar gaan we wat later zodat we van de carnaval kunnen meegenieten.”

Carnaval? Mij niet bellen!

Een aantal ouderen zegt wel fanatiek carnaval gevierd te hebben, maar wegens hun leeftijd doen ze het wat rustiger aan. Die tellen we voor het gemak bij de mensen die wél carnaval vieren. Ook zijn er veel mensen die zeggen geen carnaval te vieren. De reden is vrijwel altijd dat ze “Hier niet vandaan komen”. Een 35-jarige vrouw in de Zuivelstraat windt er geen doekjes om: “Ik vind het echt niet leuk. Ik ben hier ook niet geboren. Dus ja, ik heb het niet meegekregen. Vroeger vond ik het leuk want dan kon ik stappen toen ik zestien was. Maar nu ben ik 35 en….. nee, mij niet bellen!”

Wij hebben 365 dagen per jaar carnaval

Een olijk duo uit België heeft een afwijkende reden om geen vastenavend of carnaval te vieren. “Een Belg doet daar niet aan. Die bakken alleen pannenkoeken met kriekskes en slagroom. Maar ja, wij hebben 365 dagen per jaar carnaval. Waarom zouden we ons nu uitsloven?”

Onderzoeksresultaat

Wat zijn de resultaten van dit kleinschalige onderzoek als we de balans opmaken? Van de 145 ondervraagde mensen vieren 54 mensen vastenavend of carnaval en 91 doen dat niet. In procenten komt dat neer op 37 procent van de ondervraagden die vastenavend of carnaval vieren en 63 procent doet dat niet.