West-Brabant

West-Brabantse gemeenten krijgen 14 miljoen voor begeleid wonen en opvang: ‘Een forse opgaaf’

Het uitvoeringsplan voorziet onder meer in de aanpak van verslavingsproblemen. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Roosendaal, Halderberge en Rucphen krijgen samen 14 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van taken bij beschermd wonen en maatschappelijke opvang.

Audio: De Bergse wethouder Joey van Aken over het uitvoeringsprogramma.

Vorig jaar hebben de zes gemeenten een Regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang vastgesteld.  Met het uitvoeringsprogramma geven de gemeenten aan welke activiteiten er de komende jaren op stapel staan. Het is een plan voor meerdere jaren, zegt de Bergse wethouder Joey van Aken.

Uitdagingen

De gemeenten zien zich gesteld voor grote maatschappelijke uitdagingen. Van Aken noemt het voorbeeld van verslavingszorg en problemen met onder meer Flakka-harddrugs. Maar ook de toename van verwarde personen in de samenleving vraagt extra aandacht. “Het is een opgave die we als gemeenten niet alleen aankunnen”, benadrukt Van Aken. “Dat doen we samen met de uitvoeringspartners zoals woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en zorgverleners.” Het uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks geactualiseerd.