West-Brabant

West-Brabantse werkgevers door de wasstraat, ‘arbeidsbeperkten’ aan de bak

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Werkgevers zoeken nog te vaak poppetjes bij vacatures. Althans, dat vindt Samen in de Regio. Volgens de netwerkorganisatie moeten werkgevers kijken naar de kansen die iemand heeft. Welke ruimte biedt het bedrijf om deze te benutten? Wasstraateigenaar Martin Kniest uit Deventer geeft mensen met een arbeidsbeperking kansen binnen zijn bedrijf. In theater de Maagd deelde hij zijn inzichten. “De pareltjes liggen gewoon klaar.”

Werkevers moeten het anders aanpakken, vindt Anita Karremans van Samen in de Regio. “Er moet flink gepoetst worden.”

Kansen bieden

Naar aanleiding van een documentaireserie van Omroep Human, nodigde Karremans Kniest uit voor het congres. “Als werkgevers het op de manier blijven doen zoals ze nu doen, poppetjes zoeken bij vacatures die ze hebben, gaat het niet lukken,” vertelt ze. “Ze moeten kijken naar de mens en welke ruimte zij hebben in hun bedrijf om hen kansen te bieden.”

Volgens Martin Kniest is dit helemaal niet zo moeilijk.  “Als we een rolstoelgebruiker in de supermarkt zien, die iets nodig heeft uit het bovenste schap, dan helpen we die.” Verschillende West-Brabantse werkgevers krijgen tijdens zijn tien minuten durende lezing de vraag waarom wat extra hulp bieden op de werkvloer zo moeilijk is.

In de bijstand

Gylion Elgin, bestuurder van Anne voor Zorg, is blij dat Kniest twee uur heeft gereisd om mogelijkheden te delen. Net als veel andere zorgorganisaties, kampt ook hij met personeelstekort. “Ik zou graag een plan willen smeden hoe wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de zorg kunnen krijgen.”

Kniest vervolgt: “Nederland telt ruim 430.000 HBO- of academisch opgeleide mensen die wel willen en kunnen werken, maar de kans niet krijgen. Ze zijn bijvoorbeeld de taal niet machtig. Daardoor belanden ze in de bijstand. Ze moeten even geholpen worden.” De West-Brabantse gemeenten bieden al diverse trajecten, zoals een flitsopleiding Zorgkracht van Curio en Werkplein.

“Respect hebben voor elkaar en elkaar helpen is al voldoende,” aldus Kniest. Hij spoort werkgevers aan om terug te gaan naar de basis. “Jullie denken er vaak te moeilijk over en dát is het probleem.” Hij is stellig naar de zaal: “Niemand heeft een excuus om iemand niet aan te nemen.”