Ossendrecht

Wethouder De Waal: Sloop gemeentehuis Ossendrecht niet aan de orde

Het oude raadhuis van Ossendrecht, in betere tijden. (Archieffoto: Werkgroep 't Ostrechts Gemeentehuis)

Han Verbeem Han Verbeem

Wethouder Hans de Waal laat er geen misverstand over bestaan: een sloop van het voormalige gemeentehuis van Ossendrecht is niet aan de orde. “Paniek om niets, laten we het niet groter maken dan het is”, zo sprak hij dinsdagavond de raadsleden van de Opinieraad Ruimte toe. Voor het gebouw is inmiddels wel een gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd. Daarover zal een commissie van experts advies uitbrengen aan het college van B&W.

Door: Han Verbeem

De raadsfracties van ABZ, D66 en CDA hadden tijdens de Opinieraad bezorgde vragen gesteld over een mogelijke ingrijpende verbouwing of zelfs sloop van het monumentale gebouw aan de Dorpsstraat in Ossendrecht. Bezorgde burgers zijn zelfs met een online petitie gestart om het gebouw te redden, omdat de pandeigenaar een milieuvergunning heeft aangevraagd bij de provincie. Arjan Buijsen (ABZ) vroeg zich af of het oude gemeentehuis wel een beschermde status heeft. Het komt immers niet voor op een lijst van monumentale bouwwerken in de gemeente Woensdrecht. Jeroen van der Ha (D66) pleit ervoor, om het historische gebouw een plaats te geven binnen het gemeentelijk erfgoedbeleid. En Luc Vos (CDA) wilde weten, welke opties het college heeft om een mogelijke sloop tegen te kunnen houden. Er zou bovendien een nog steeds geldend raadsbesluit van de voormalige gemeente Ossendrecht zijn, dat bepaalt dat het gebouw behouden dient te blijven.

Stikstofruimte aangevraagd

Wethouder De Waal kon de commissieleden dinsdagavond geruststellen. “Er zijn geen bouwplannen, er is geen aanvraag ingediend, er zijn geen sloopplannen. Er is niks.” Wat is er dan wél aan de hand?  “Doordat we op de snelwegen 100 km per uur zijn gaan rijden, is er hoeveelheid extra stikstofruimte vrijgekomen waarvoor projectontwikkelaars zich konden inschrijven. En dat heeft de eigenaar van het oude gemeentehuis ook gedaan.”

Mogelijk wél sloop moderne aanbouw

Want wat vermoedelijk wel gesloopt zal worden, legde De Waal uit, is de moderne aanbouw áchter het gemeentehuis. “Dat is een vroegere kantoorruimte van de Rabobank.” De Waal zou inmiddels een ‘simpel schetsje’ onder ogen hebben gekregen van wat er mogelijk voor in de plaats zal komen: een appartementenccomplex. En hoe zit het dan met de werkgroep die inmiddels is opgericht, vroeg Buijssen de wethouder. Gaat De Waal daarmee nog in gesprek? “Ik wil met iedereen in overleg, maar nogmaals: er ligt geen plan”, sprak de lokale bewindsman. “Er gaat niets gebeuren. Althans, niet aan de voorkant. Laten we het niet groter maken dan het is.”