Roosendaal

Wethouder Van der Star: ‘Het Oude Centrum moet gaan bloeien in plaats van bloeden’

Damink Van der Star Brugstraat Oude Centrum Roosendaal

Dennis Damink (links) en wethouder Evelien van der Star in de Brugstraat in Roosendaal (foto: gemeente Roosendaal).

Tomlin Smits Tomlin Smits

Met het vaststellen van het ontwikkelkader voor het Oude Centrum van Roosendaal hoopt wethouder Evelien van der Star het gebied “weer zuurstof te geven.” Het Oude Centrum, en daardoor de gehele stad, moet zo weer veilig, leefbaar en toekomstbestendig worden, mede dankzij gelden van het Rijk.

Al een behoorlijke tijd is de gemeente Roosendaal bezig om het Oude Centrum, bestaande uit de Brugstraat, Molenstraat en Hoogstraat, een facelift te geven. Nadat er eerder al een paraplu aan maatregelen, zoals Van der Star het noemt, is ingesteld, is nu ook het ontwikkelkader vastgesteld. Daarin staat een overzicht van concrete plannen die uitgevoerd zullen gaan worden. Daarbij staat volgens de wethouder voorop dat de openbare ruimte in het Oude Centrum aangepakt wordt. “Als dat gebeurd, is het gebied groener, veiliger en toegankelijker.”

Drie ontwikkelrichtingen

In het ontwikkelkader staan drie richtingen centraal, legt Van der Star uit. “Allereerst is dat de Stations-As oftewel de Brugstraat. Die straat gaan wij echt transformeren tot een groene en stedelijke woonstraat.” Want volgens Van der Star is de Brugstraat dé verbinding tussen het station en de stad. “Op het moment dat het een plek is waar je wil verblijven, is het aantrekkelijk voor de mensen.” De tweede ontwikkelrichting is het zogenoemde Oude Lint, waaronder de Hoogstraat en de Molenstraat vallen. “Daar willen wij de fiets en wandelroutes verbeteren. Ook moeten daar ontmoetingsplekken komen voor mensen.”

De laatste ontwikkelrichting is het Verborgen Goud. Daarmee doelt de gemeente Roosendaal op informele routes in het gebied, legt Van der Star uit. “Dat zijn oude steegjes en hofjes die wij veiliger en toegankelijker willen maken. Door hun op verrassende manieren te verbinden aan elkaar, krijg je informeel dwaalmilieu: mensen gaan het weer leuk vinden om door de wijk te lopen.” Daarmee hoopt Van der Star dat de leefbaarheid toe zal nemen. “Als het niet meer onguur is, durven mensen er ook weer langs te lopen. Nu is dat vaak niet, omdat straatjes doodlopen of er sprake is van steegjes die achteraf liggen.”

Gelden vanuit het Rijk

De ontwikkelingen in het Oude Centrum sluiten aan bij de woontopdeal die dinsdag ondertekend werd door minister Mona Keijzer. Daarin staat hoeveel geld er beschikbaar is voor gebieden die onder het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid vallen. Omdat Roosendaal één van die gebieden is, stroomt er ook geld vanuit het Rijk richting de gemeente vertelt Dennis Damink, programmadirecteur Nationaal Programma Roosendaal (NPR). “Zo krijgen wij 6 miljoen euro voor de openbare ruimte en maatschappelijke voorzieningen. Dat geld gaan wij zeker gebruiken voor het Oude Centrum.”

Daarnaast ontvangt de gemeente Roosendaal straks per betaalbare woning die gebouwd wordt in een NPR-gebied zevenduizend euro. “In totaal gaan wij ongeveer 1500 woningen bouwen in de NPR-gebieden, zoals in de Westrand of Kalsdonk. Dat is belangrijk om mensen een optie te geven om in de wijken te blijven wonen”, vertelt Damink. Met het geld erkent het Rijk volgens hem dat de leefbaarheid in sommige delen van Roosendaal onder druk staat. “Daarom moeten wij ervoor zorgen dat de openbare ruimte ook echt beter wordt. Het geld moet wel nuttig besteed worden.”

Leefbaar, veilig en toekomstbestendig

Van der Star is tevreden met de gelden die de gemeente vanuit het Rijk ontvangt. “Het is mooi dat er extra geld is voor het Oude Centrum. Roosendaal en het Oude Centrum moeten gaan bloeien in plaats van bloeden.” Daarbij stipt zij aan dat daarbij de focus op de andere NPR-gebieden niet verdwijnt. “Uiteindelijk moet dat allemaal bijdragen aan een leefbaar, veilig en toekomstbestendig Roosendaal”, sluit Van der Star af.