Bergen op Zoom

Wethouder Weys wil Bergse Vastenavend op Werelderfgoedlijst

Foto: Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Wethouder Evert Weys van Bergen op Zoom wil dat de Vastenavend op de Werelderfgoedlijst komt te staan. Weys gaat hierover praten met de Stichting Vastenavend.

Wethouder Weys denkt dat het typisch Bergse carnaval bijzonder genoeg is voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gaat dan om immaterieel erfgoed, zoals taal of cultuur.

Oud plan

Het plan van Weys is niet nieuw. Hij wilde dit al in 2012. Weys zat toen nog in de gemeenteraad van Bergen op Zoom voor de GBWP. Samen met zijn partijgenoot Patrick van der Velden stelde hij er destijds schriftelijke vragen over aan burgemeester en wethouders. Die vonden het meer een taak voor de Stichting Vastenavend.

In 2012 liep de stichting er nog niet erg warm voor. Maar het plan is bij Weys blijven sudderen en hij hoopt dat er nu meer animo voor is. Weys wil ook de carnavalsstichtingen van Halsteren en Lepelstraat er bij betrekken.

Lange weg

Als de Stichting Vastenavend besluit de Bergse Vastenavend te nomineren voor de Werelderfgoedlijst, is er nog een lange weg te gaan. Het kan jaren duren om op de nominatielijst te komen staan. En dus nog veel langer eer je echt op de Werelderfgoedlijst mag staan, áls je er al op komt.