Hoogerheide

Wielerlegende Jan Janssen heeft zijn eigen toertocht in Hoogerheide

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is al dagen feest in Hoogerheide. Het Brabantse Wal Festival zit er weer op, maar van de feestlocatie wordt dit weekend nog genoeg gebruik gemaakt. Zaterdagochtend verzamelden honderden fanatieke wielrenners zich op het evenemententerrein aan de Scheldeweg voor de Jan Janssen Classic.

Wielerlegende Jan Janssen won in 1968 als eerste Nederlander de Tour de France. Sindsdien is hij een icoon in de wielerwereld, en heeft hij ook al jaren zijn eigen fietstocht: Jan Janssen Classic. Voorheen vond de rit altijd in Wageningen plaats. Dit jaar voor het eerst in Hoogerheide, vlakbij Putte, de woonplaats van Janssen.

Vanzelfsprekend

Dat de toertocht naar Hoogerheide is gehaald, is voor velen een beetje als vanzelfsprekend geweest weet Jeroen van Wezel te vertellen. Van Wezel is vrijwilliger bij de Jan Janssen Classic. “De zoons van Jan, Pierre en Jan, zijn de kartrekkers van deze verschuiving. Zij hebben twee mooie routes uitgezet en hebben de organisatie op zich genomen”, vertelt Van Wezel.

Om negen uur ‘s ochtends zaten de eerste renners al op hun fiets. En om half elf kwam de wielergroep van Janssen aangefietst. Na het startschot van Janssen, ging de groep er vandoor. “Jammer dat ik zelf niet mee kan doen”, zegt de 82-jarige Jan. “Lichamelijk gaat het helaas niet.”

Fans

Gelukkig hoeft hij zich niet te vervelen. Fans komen in bosjes op hem af, willen met hem op de foto en Jan maakt voor iedereen evenveel tijd vrij. Ondanks dat hij niet mee kan fietsen, draait het evenement echt om hem. “Dat blijf ik bijzonder vinden, dat deze tocht wordt gereden uit mijn naam.”

De grootte waarin het georganiseerd is, vindt hij ook bijzonder. “Een grote feesttent, spandoeken, zoveel vrijwilligers. Ze weten echt wel hoe ze het hier aan moeten pakken hoor.”

Fokker Slag om Woensdrecht

Deelnemers hadden zaterdagochtend de keuze uit een route van 85 of 130 kilometer. De Jan Janssen Classic is de toerversie van de Fokker Slag om Woensdrecht, die op zondag 30 april plaatsvindt.

Lees ook: Organisatie klaar voor Fokker Slag om Woensdrecht