Roosendaal

Wielerliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij wielertentoonstelling in Roosendaal

Sita Kengen Sita Kengen

Wielerliefhebbers kunnen de komende drie maanden hun hart ophalen in Roosendaal. Een leegstaand pand aan de Markt is omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte met historische foto’s, kleurrijke schilderijen en tientallen wielershirts. Alles staat in het teken van de het wielrennen. Van Tour de France tot en met de Draai van de Kaai.

Op de Oude Markt 39a in Roosendaal is het al erg druk de weken voor de opening van de tentoonstelling. De initiatiefnemers en bevriende wielerfanaten zijn volop bezig met de voorbereidingen en voorbijgangers mogen al naar binnen om een kijkje te komen nemen. “We hopen dat we tijdens de Tour de France live mensen kunnen laten meekijken met het verslag van de etappes”, zegt Jan Verlaan, hij is bestuurslid van kunststichting Pont des Arts. “We zitten op een prachtige locatie waar je veel loop hebt, we hopen dat dat wielerliefhebbers trekt om hier livebeelden van de Tour de France te volgen.”

Op de pedalen

Frans van Oorschot is de voorzitter van Pont des Arts en geeft een korte rondleiding door de tentoonstellingsruimte: “In de hoek van het pand hangt het schilderij van de bekende Roosendaalse kunstenaar Wim Schütz. Op het schilderij zie je een wielrenner, die in de sprint zit. Het kunstwerk heet ‘Op de Pedalen’. Dat leek ons een prachtig thema voor deze tentoonstelling, die dezelfde naam draagt.”

Als klap op de vuurpijl hebben we hier het shirt van Joop Zoetemelk.

“Als klap op de vuurpijl hebben we hier het shirt van Joop Zoetemelk, winnaar van de ronde van Frankrijk in 1980”, laat hij zien. “En we houden het niet alleen bij  videobeelden en afbeeldingen, maar we hebben ook een ware wielerbibliotheek.” Door het hele pand hangen wielershirts aan de muren en achterin is nog een cateringhoek. Tijdens de wielerzomer krijgen de jaarlijkse wielerronde ‘Draai van de Kaai’ en de Volksronde een podium. “We hebben hier de panelen, waarop foto’s te zien zullen zijn van de verschillende evenementen die hier plaats gaan vinden.”

De wielersport leeft momenteel als nooit te voren.

Eén van de aanwezigen tijdens de opbouw van de tentoonstelling is William van Peer. Hij is de kleinzoon van de bekende wielrenner Wim van Est. samen met andere aanwezigen bekijkt hij de foto’s en prenten van zijn opa. “Mijn grootvader was een bekend wielrenner, hij heeft hier gekoerst en etappes gewonnen”, vertelt hij. “De wielersport leeft momenteel als nooit te voren. Roosendaal kan daar natuurlijk niet aan achterblijven. Ik hoop dat de inspanningen die de makers hieraan geven beloond wordt.”

Pand

Het initiatief komt van Stichting Pont des Arts. Zij waren op zoek naar een locatie en kwamen via het initiatief van de gemeente Roosendaal en VOLOP Roosendaal op de Markt terecht. “Wij hebben intrek kunnen nemen in één van de leegstaande winkelpanden. De eigenaar van het pand heeft dit voor drie maanden beschikbaar gesteld”, zegt Verlaan.

Het geeft wat reuring aan de ruimte.

De expositieruimte is ingericht in het voormalige stadsarchief van de gemeente Roosendaal, vertelt Joost Konings, directeur van Koninvest vastgoed. “Deze ruimte is wat slecht verhuurbaar, dat heeft vooral te maken met de omvang en afwerking”, zegt hij. “Wij vonden dit een erg sympathiek initiatief van Stichting Pont des Arts. Het geeft wat reuring aan de ruimte, daar zijn wij erg blij mee.”

Wielerhuiskamer

“Ik vind het erg bijzonder dat we op een prachtige locatie die leeg stond de gelegenheid krijgen om dit te organiseren. In het hart van Roosendaal, op de Markt. Een betere locatie kun je je eigenlijk niet voorstellen”, zegt Verlaan. “We hebben er van tevoren al veel plezier aan, ik vind het geweldig. Het wordt een echte huiskamer voor alle wielerliefhebbers en fietstoeristen”, voegt Van Oorschot daar aan toe.

De wielertentoonstelling is vanaf half juni officieel geopend.