Ossendrecht

Wielervereniging vol ongeloof over diefstal van tientallen fietsen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De vrijwilligers van wielervereniging RSC De Zuidwesthoek zijn vol ongeloof over de fietsenroof die afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Vier jaar geleden werd de club ook bestolen. Zelfs de extra maatregelen die na die diefstal zijn aangebracht weerhielden de dieven niet om dertig fietsen weg te nemen.

De inbraak heeft plaatsgevonden tussen zaterdagmiddag en zondagmiddag op het terrein van het Zuidwesthoekcollege in Ossendrecht. Dertig mountainbikes zijn weg. “De vereniging is daar de dupe van, de vrijwilligers die er hun ziel en zaligheid in steken. En de kinderen die elke woensdagmiddag trouw komen om een 1,5 uur durende mountainbikeclinic te volgen”, zegt vrijwilliger Stan Jansen.

Het is in en in triest

Jansen kijkt naar de lege fietsenstalling en zit nog vol vragen over hoe dit heeft kunnen gebeuren. “We hebben het gisteren met de politie nog gecontroleerd, maar de poorten zijn niet van het slot geweest. Ze moeten langs het geasfalteerde deel van het wielerparcours zijn gekomen”, zegt hij. Aan de achterzijde van de stalling is de metalen afrastering doorgeknipt. Na de vorige diefstal in 2018 zijn extra metalen balken aangebracht, waardoor de openingen amper groter zijn dan een fietsstuur. “Ze moeten de fietsen dus ter plekke uit elkaar gehaald hebben om ze eruit te krijgen”, zegt Jansen.”Het is in en in triest”, verzucht hij.

Daar gaan jaren en jaren arbeid. In één keer kwijt

In 2018 wist hij de dieven op te sporen nadat hij de fietsen op Marktplaats aantrof. Nu heeft hij weinig hoop dat hij de fietsen nog terug ziet. “Die fietsen worden omgekat (handeling waarbij een product de identiteit wordt gegeven van een ander product, red), overgespoten en gaan naar het buitenland toe. Die fietsen zijn niet in de handel gekomen. Het zijn fietsen die door GIANT, knwu en Rabobank zijn gesponsord. Die zijn speciaal voor verenigingen en clubs gemaakt en kun je niet in de handel kopen. Het is te triest voor woorden. Daar gaan jaren en jaren arbeid. In één keer kwijt.”

De wielervereniging zit nog vol ambities. Daarom is het zaak dat er snel weer nieuwe fietsen komen. In de tussentijd mag de vereniging fietsen lenen van een plaatselijke fietsverhuurder. Het bestuur heeft een crowdfundingsactie in het leven geroepen. “Mensen kunnen ons financieel steunen. Want zonder fietsen kunnen we niks.”