Ossendrecht

Wilde bij krijgt speciale aandacht op open imkerijdagen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Komend weekeinde zijn de open imkerijdagen. In Ossendrecht laat bijenhoudersvereniging De Wal van Brabant zien wat bijenhouden anno 2021 inhoudt. Ook is er speciale aandacht voor de wilde bij.

Het bijenhouden is tegenwoordig namelijk totaal ander dan dat het dertig jaar geleden was, zegt Marja Bastiaansen, voorzitter van De Wal van Brabant. Volgens haar ging het vroeger om de kostwinning, nu gaat het over bestuiving en biodiversiteit. Er zijn zelfs biodynamische bijenhouders die geen honing van de bijen nemen, maar het in de korf laten zitten voor het bijenvolk.

We willen mensen laten zien dat bijen niet eng of vervelend zijn

Tijdens de open imkerijdagen zijn de bijenkorven van vroeger en de bijenkasten van heden ten dagen van dichtbij te bekijken, net als de honingslinger. Met behulp van een honingslinger haalt de imker honing uit de honingraten.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zegt Bastiaansen. Daarom is er het nodige te doen en te zien voor kinderen. ”We willen mensen laten zien dat bijen niet eng of vervelend zijn, maar dat ze juist mooie dingen maken.“ In een tentoonstelling in samenwerking met Natuurpodium kun je ontdekken hoe honing in de supermarkt komt, en of alle honing wel even gezond voor je is.

Er is ook speciale aandacht voor de wilde bijen. Naast de honingbij zijn er namelijk nog meer dan 350 soorten bijen, weet Bastiaansen. Die zijn belangrijk voor het bestuivingsproces en daarmee voor de voedselvoorziening.

De open imkerijdagen zijn op zaterdag 10 en zondag 11 juli aan de O.L.V. Ter Duinenlaan in Ossendrecht, net buiten de bebouwde kom. Jong en oud is van 10 uur ‘s ochtends tot half vijf ‘s middags welkom. Er is niet veel parkeergelegenheid voor auto’s, maar het terrein “De Meiduin” is per fiets prima bereikbaar.