Woensdrecht

Wisseling van de wacht bij D66 Woensdrecht: Guy Janssen nieuwe fractievoorzitter

Han Verbeem Han Verbeem

Guy Janssen is per 1 september de nieuwe fractievoorzitter van de D66-fractie in de Woensdrechtse gemeenteraad. De huidige partijvoorman, Jeroen van der Ha, verhuist naar Breda en moet daarom de gemeenteraad verlaten. “Heel jammer, want ik had het hier enorm naar mijn zin”, zegt Van der Ha. Maar de 24-jarige politicus heeft daar een woning gevonden en voor hem is het nu tijd om ‘uit te vliegen’. Opvolger Guy Janssen is nu nog burgerlid in de D66-raadsfractie.

Jeroen van der Ha blijft ook na zijn verhuizing betrokken bij de Woensdrechtse politiek, al was het maar omdat hij is toegetreden tot het Brabantse partijbestuur van D66. Van der Ha was het jongste raadslid in Woensdrecht, bij zijn beëdiging in maart 2018 was hij achttien jaar oud. Maar ook onder Janssen blijft D66 Woensdrecht opkomen voor de belangen van jongeren. “Vooral huisvesting is belangrijk”, zegt hij. “De woningnood is nijpend en voor starters is er nauwelijks een woning te vinden.” De gemeente ligt ingeklemd tussen natuurgebieden en dat maakt het moeilijk om extra woningen te bouwen. “Plaats is er in elk geval volop”, zegt hij. Het accent ligt wat Janssen betreft bij voldoende betaalbare woningen, want “duurdere woningen zijn altijd wel te vinden.”

Samenwerken

Guy Janssen werkt op scholengemeenschap ‘t Rijks in Bergen op Zoom, bij het niet-onderwijzend personeel. Ook het onlangs benoemde PvdA-raadslid Tara van Honschoten is op een middelbare school in de regio werkzaam, als docent. “We kenden elkaar al via het onderwijs en het is nu mooi om ook in de Woensdrechtse raad samen te werken”, zegt hij. Overigens is de gemeenteraadspolitiek voor Guy niet onbekend; zijn vader is Giel Janssen, voormalig VVD-wethouder van Bergen op Zoom en oud-burgemeester van Halderberge. “Ik kom uit een liberaal nest maar ben uiteindelijk naar het midden opgeschoven”, merkt hij op.

Werk aan de winkel

In september start ook het nieuwe politieke seizoen en keren de raadsleden terug van het zomerreces. Dan bereidt ook Woensdrecht zich voor op de komende begrotingsbehandelingen, met een financiële doorkijk naar de volgende jaren. Tegelijk zijn landelijk de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen van november in volle gang. “Als onderdeel van een landelijke partij dragen we natuurlijk ook in Woensdrecht daaraan ons steentje bij”, zegt Janssen. “Maar we zijn lokaal gekozen en plaatselijk is er nog veel werk aan de winkel.” Het belooft daarom voor hem een vliegende start te worden, als nieuwe fractievoorzitter van D66 Woensdrecht.

Lees ook: Tara van Honschoten (PvdA) beëdigd als raadslid Woensdrecht