West-Brabant

Woensdag, donderdag en vrijdag geen bussen in streekvervoer door staking

De buschauffeurs in het streekvervoer staakten al eens eerder.

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De buschauffeurs in het Brabantse, Zuid-Hollandse en Utrechtse streekvervoer leggen woensdag, donderdag en vrijdag hun werk neer. Met de staking pleiten zij voor ‘een fatsoenlijk cao’, aldus vakbond FNV. Ook bieden zij een petitie aan bij het Provinciehuis.

Eerdere stakingen en een landelijke manifestatie behaalden namelijk niet het gewenste succes. De buschauffeurs willen met hun werkgever rond de tafel, maar dit wordt telkens geweigerd. “Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel”, aldus Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer.

Slag op gezondheid

Vanwege de inflatie eisen de buschauffeurs onder andere een loonsverhoging van tien procent, want die hebben ze sinds januari 2020 niet meer gehad. Ook moeten er stappen ondernomen worden tegen de hoge werkdruk.

“Het wordt steeds lastiger om de geplande tijden te rijden, door de verkeersdrukte en het aantal mensen dat je moet laten in- en uitstappen”, vertelde buschauffeur Hans Koolen uit Bergen op Zoom tijdens een eerdere staking van het streekvervoer al aan ZuidWest Update.

Hij rijdt veel onregelmatige diensten, waardoor zijn slaap- en eetpatroon om zeep is. “Het heeft een enorme slag op mijn gezondheid.” Het ziekteverzuim in de gehele sector is hoog: gemiddeld twintig procent.

Financieel niet aantrekkelijk

Ook het personeelstekort is een heikel punt. “Er is bijna geen aanwas van jonge of nieuwe chauffeurs, omdat het financieel niet aantrekkelijk is”, vertelde Koolen in juni. Daarom moeten er betere contracten komen, meer vaste aanstellingen en een generatiepact. Hierdoor kunnen 63-plussers minder gaan werken, maar behouden zij tachtig procent van hun loon en blijven ze hun pensioen opbouwen.

FNV-bestuurder Van der Gaag vindt het vervelend voor de reizigers, maar de buschauffeurs zien geen andere optie meer. “Ze zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt.”

Lees ook: Buschauffeurs in streekvervoer staken: ‘Werk is financieel niet aantrekkelijk’