Woensdrecht

Woensdrechts college wil 400.000 euro extra voor startersleningen

Maarten Elst Maarten Elst

Als het aan wethouder Hans de Waal ligt, stemt de Woensdrechtse gemeenteraad donderdagavond toe met de voorgestelde 400.000 euro extra voor startersleningen. Sinds 2008 kunnen starters die een huis tot 325.000 euro willen kopen aanspraak maken op zo’n lening. Met de stijgende prijzen zag De Waal het aantal gegadigden stijgen. “Ook ons budget is een keer op, met de extra 400.000 kunnen we weer tien tot vijftien starters aan een lening helpen.” Enkel wie jonger is dan 35 en een huis binnen de gemeentegrenzen wil kopen, komt in aanmerking.

“Concreet houdt het in dat we tussen de tien à vijftien starters kunnen helpen aan een lening en daarmee een woning”, vat De Waal zijn plan samen. Donderdagavond tijdens de raadsvergadering beslist de raad over het plan. De Waal lijkt met vertrouwen het plan tegemoet te zien. “Het is ook niet zo dat we geld weggeven, starters lenen bij ons een bedrag tot maximaal 36.500 euro wat ze netjes aflossen. En dat tegen een rente van 2,4% over een looptijd van 30 jaar. Zo hopen we vooral starters uit onze eigen gemeente te behouden in de regio.”

“Bodem potje bereikt”

“We hebben de afgelopen maanden veel aanvragen binnengekregen”, vervolgt De Waal. “Het oude saldo daalde simpelweg heel snel. De situatie is nu zo dat we vier starters aan een lening hebben kunnen helpen, waarna de bodem is bereikt. Op dit moment moeten we ‘nee’ verkopen. In de tussentijd hebben weer drie starters zich gemeld voor zo’n lening. Daar hebben we nu geld voor nodig.”

In 2008 sloten twee starters als eerste een lening af bij de gemeente. Dit gemiddelde bleef aanhouden tot in 2013 geen enkele starter een lening aanvroeg. Vanaf 2014 loopt het aantal aanvragers op tot een recordhoogte in 2015 (14 stuks). Vanaf 2019, het moment dat de huizenprijzen weer tot grote hoogtes beginnen uit te stijgen, begint het aantal aanvragen toe te nemen en investeert de gemeente flink om het aanbod op peil te houden.

Ruim anderhalf miljoen euro

Sinds de start heeft de gemeente 1.175.000 euro geïnvesteerd in de startersleningen. Met de 400.000 euro, die donderdagavond gelijk van kracht dienen te gaan, heeft de gemeente sinds de start in 2008 ruim anderhalf miljoen euro uitgeleend aan starters die zich in de gemeente wilden vestigen. “Zoals gezegd is het geld dat we weer netjes terugkrijgen. Op deze manier kunnen we jonge inwoners net dat financiële steuntje in de rug geven om zich hier te vestigen.”

Donderdagavond vindt de definitieve stemming plaats tijdens de raadsvergadering.

Lees ook: D66 Woensdrecht wil af van tijdelijke startersregelingen: ‘Maak dit structureel’