Huijbergen

Wolf Klaas(je) duikt op in Huijbergen: meerdere schapen doodgebeten

Maarten Elst Maarten Elst

De wolf is gespot op de landsgrens tussen Huijbergen en Essen-Hoek. Op amateurbeelden is te zien hoe een wolf de grens oversteekt van de Achterstehoevestraat richting Manege de Wolf aan de Staartsestraat in Huijbergen. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) heeft inmiddels bevestigd dat het om een wolf gaat die de naam Klaas(je) heeft gekregen. Ook gaat het instituut er van uit dat de doodgebeten schapen aan de Nederlandse kant van de grens het werk is van de wolf.

Op amateurbeelden is te zien hoe de wolf via weilanden de grens tussen België en Nederland oversteekt. Volgens de gemeente Essen, die in een persbericht een aantal vragen van bezorgde buurtbewoners beantwoordt, lopen mensen geen gevaar. De kans dat je een wolf overdag ziet, is namelijk minimaal.

‘Blijf rustig’

Het advies van burgemeester Gaston Van Tichelt is kort maar krachtig: “Blijf het best rustig.” De kans dat mensen een wolf zien, is al minimaal. Wolven leven vooral ‘s nachts en zijn schuwe dieren die contact met mensen vermijden. Door de schutkleur is de kans nagenoeg uitgesloten dat je plots oog-in-oog staat met een wolf.

Toch is die mogelijkheid er altijd, weet ook Van Tichelt. “Als je een wolf ziet, blijf je best rustig. Het dier zal waarschijnlijk snel weglopen. Als de wolf toch niet wegloopt, kan je hem wegjagen door jezelf groot en dreigend te maken. Dat kan door te roepen, in je handen te klappen en grote bewegingen te maken met je armen.”

Doodgebeten schapen

Wie wel een risico lopen, zijn onbeschermde dieren. Wie met de hond gaat wandelen, houdt zijn of haar dier het best aan de leiband. “Een wolf kan een loslopende hond als een indringer of een prooi beschouwen en bijgevolg aanvallen”, laat de gemeente Essen weten. “Voeder een wolf nooit.”

De grootste slachtoffers zijn onbeschermd vee. Het is voor eigenaren van klein vee, zoals schapen, aan te raden om preventieve maatregelen te nemen. “Schrikdraad aanbrengen is de meest efficiënte manier. Dat beschermt niet alleen het vee, maar zorgt er ook voor dat wolven leren wegblijven van landbouwdieren”, vervolgt de gemeente. Voor een deel van een kudde schapen in Huijbergen komt dat net te laat. In de nacht van zondag op maandag slaat de wolf toe en bijt het dier enkele schapen dood.

Klaas(je)

De wolf heeft, zolang het onderzoek loopt, vooralsnog de naam Klaas(je) gekregen. Eerder wolven in België werden eveneens vernoemd naar de tijdsperiode, zo werd August rond augustus voor het eerst gespot en Noëlle rond Kerstmis. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft, in navolging van het INBO, ook bevestigd dat het om een wolf gaat. In april van dit jaar richtte een wolf eerder al een waar bloedbad aan op de Kalmthoutse Heide door zeven schapen dood te bijten en nog eens twintig te verwonden.

Lees ook: Schaapskudde aangevallen op Kalmthoutse heide, hoeder zoekt getuigen