Roosendaal

Woningcorporatie Alwel: forse uitdagingen in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Woningcorporatie Alwel verwacht de komende jaren grote uitdagingen in de sociale huursector van Roosendaal. Er worden honderderden huizen gebouwd, maar dat is nog honderden te weinig. En de bestaande huizen zijn vooral grote gezinswoningen, terwijl Roosendaal meer huurders heeft die kleine woonruimte nodig hebben. Ook moeten alle huurhuizen voor 2050 CO2-neutraal worden gemaakt en van het gas worden gehaald. Tegelijkertijd wil Alwel de huren betaalbaar houden en huurders helpen die door de coronacrisis in de schulden terecht zijn gekomen.

Door: Bianca van Vugt

Woningcorporatie Alwel ziet in Roosendaal veel uitdagingen die moeten worden aangepakt. Dat blijkt uit het Jaarplan 2021 dat Alwel maandag heeft gepresenteerd. De uitdagingen zijn heel verschillend van aard. Het gaat om betaalbaarheid, leefbaarheid, genoeg woningen, duurzaamheid en klantdienstverlening. “We zijn harder nodig dan ooit,” zegt Tonny van de Ven, voorzitter van de raad van bestuur van Alwel.

“We zullen moeten bouwen, bouwen en bouwen”

Volgens Van de Ven worden de taken van Alwel alleen maar groter. “Leefbaarheidsvraagstukken in de wijken vragen veel van onze aandacht, de landelijke duurzaamheidsopgave is enorm en we zullen moeten bouwen, bouwen en bouwen.” In Roosendaal komen er de komende 15 jaar 300 huizen bij. Maar volgens Alwel zijn er nog eens 500 extra woningen nodig.

Rob van Son is vestigingsmanager Roosendaal bij Alwel. Hij ziet veel op zich afkomen. “In Roosendaal hebben we forse uitdagingen. Onze woningen sluiten nu niet aan bij onze huurders. De bevolkingssamenstelling verandert en daarom hebben we nu vooral behoefte aan kleine, duurzame huizen, terwijl wij veel, grote eengezinshuizen hebben,” legt Van Son uit. “Ook zien we een toename in het aantal statushouders dat zich vestigt in Roosendaal. Dit zorgt ook voor meer druk op onze woningvoorraad.”

Oude huizen slopen voor duurzame nieuwbouw

Alwel zal ook veel moeten doen om de huurhuizen milieuvriendelijker te maken. Want in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn en CO2-neutraal zijn. Om dat te halen past Alwel elk jaar in totaal zo’n 500 huizen aan. In Roosendaal werken ze nu in de wijken Langdonk en de Josephwijk. “In de Josephwijk zijn de honderd jaar oude woningen niet meer aan te passen aan de hoge (duurzaamheids-)eisen van deze tijd,” aldus Van Son. “Daarom verhuizen de bewoners, worden de woningen gesloopt en wordt nieuwbouw teruggeplaatst. Het uiteindelijke resultaat is een duurzame wijk met een variëteit aan energiezuinige en toekomstbestendige woningen.”

Dan is er ook nog de discussie of huurwoningen nog wel betaalbaar zijn. Alwel koppelt de huurverhoging aan de inflatie. En ze probeert nieuwe huurders een woning te geven die bij het inkomen past. Er is voor 2021 wel een landelijke regeling voor huurders met een laag inkomen. Als zij een hoge huur hebben, kunnen ze dit jaar eenmalig een huurverlaging krijgen.

Geen huurders uit huis zetten in 2021

Alwel heeft besloten dit jaar in elk geval niemand uit huis te zetten. Alleen als huurders criminele zaken doen vanuit huis of ernstige overlast veroorzaken kun je nog uit huis worden gezet. Maar anders wordt er niemand ontruimd. “Zeer actueel is de coronacrisis, die diepe gaten heeft geslagen in de portemonnee van sommige huurders,” aldus Alwel. De woningcorporatie werkt samen met de gemeente om huurders die in de schulden dreigen te raken, zo snel mogelijk te helpen. Van Son: “In samenwerking met onze maatschappelijke partners doen we er alles aan ervoor te zorgen dat mensen hun huis niet uit moeten.”

In het Jaarplan 2021 staat ook de leefbaarheid in de wijken hoog op de agenda. “We zien dat de onrust in aantal wijken behoorlijk is, mensen voelen zich niet altijd veilig. Het samenleven gaat niet altijd goed en de coronacrisis maakt dat extra zichtbaar,” concludeert Alwel. De woningcorporatie wil samen met de gemeente en instellingen een meerjarenplan maken voor de wijken. “Met gemeente is het nodig te kijken waar toekomstige nieuwbouwlokacties landen, zodat meer differentiatie in de wijken mogelijk wordt en we meer verschillende woningtypen in de stad terug kunnen krijgen.”

Als je zelf het Jaarplan 2021 van Alwel wil doorlezen, klik dan hier. Je vindt er niet alleen een omschrijving van de toekomstplannen. Er is ook een kaart waarop je kunt zien waar Alwel de komende jaren in Roosendaal wil gaan bouwen.