Roosendaal

Zanger Jack Jersey zette met ‘Papa was a poor man’ Roosendaal op de kaart

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

“Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk, ik mis hem nog steeds enorm.” Jarenlang deelde Johan Heeren (79) lief en leed met zijn boezemvriend en held Jack de Nijs, beter bekend als zanger Jack Jersey. Geen babyboomer die hem niet kent want vooral in de jaren zeventig was hij razend populair. Op 18 juli zou de Roosendaler 80 jaar zijn geworden.

Iedere week maakt Johan zijn gangetje naar het graf van de zanger van megahits zoals ‘Papa Was A Poor Man’, ‘In The Still Of The Night’ en ‘Sri Lanka My Shangri-La’. Johan: “Hij is nu natuurlijk al heel lang, sinds 26 mei 1997, niet meer onder ons. Jongeren weten nauwelijks nog wie hij was. Dat is begrijpelijk maar ik zal hem nooit vergeten.”

We deelden lief en leed

De op Java geboren Jack de Nijs kwam als zoon van een KNIL militair in 1951 in Roosendaal terecht. Hij speelde tijdens zijn schooltijd al in verschillende bandjes. Toen hij als solo-artiest werd ontdekt wordt door Radio Veronica schoot zijn carrière als een komeet omhoog.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Johan Heeren speelt gitaar en rechts van hem zit Jack Jersey met sigaret en gitaar naar hem te kijken. Ze zitten op tuinstoelen aan een tafel vol hapjes en drankjes
Foto: Johan Heeren

Johan en Jack kenden elkaar al vanaf de lagere school. Later begeleidde Johan zijn vriend ruim twintig jaar bij alle optredens. “We hebben samen zoveel meegemaakt. We deelden lief en leed,” vertelt Johan.

Comment Ça Va

Jack de Nijs maakte met zijn zoetgevooisde stem naam als soloartiest, maar misschien nog wel veel groter is zijn betekenis als producer van zo’n tweeduizend liedjes. Zijn oeuvre bestaat uit indrukwekkende en zelden geëvenaarde lijst gouden en platina platen. Hij arrangeerde en schreef hits voor onder meer Frank & Mirella, André Moss, de Zangeres Zonder Naam en Nick MacKenzie.

Nog steeds worden er regelmatig liedjes met een hoog o-ja-gehalte van Jack de Nijs gecoverd en uitgevoerd door bekende artiesten. Zo is de zomerhit ‘Comment Ça Va’ uit 1983 nu regelmatig te horen in een reclamespot van Albert Heijn. Het nummer van de jongensband The Shorts werd door Jack de Nijs geproduceerd en opgenomen in de Stone Sound Studio in Roosendaal.

Hij verdient niet één, maar twee standbeelden

“Hij heeft Roosendaal op de kaart gezet. Hij verdient niet één maar twee standbeelden. Volgens mij hebben ze in Roosendaal niet in de gaten wat hij voor de mensen en de stad heeft betekend,” mijmert Johan bij het graf van zijn maat. Hij doelt hiermee op het sympathieke plan vorig jaar voor een standbeeld voor de zanger.

Het voorstel stuitte op een keiharde ‘nu en nooit niet’ van het stadsbestuur. Toch waagt een nieuwe groep enthousiastelingen met onder meer een online petitie het nu opnieuw. “Hij wordt ondergewaardeerd terwijl iedereen van onze generatie Jack Jersey kent. Als we het niet blijven proberen, raakt hij voorgoed in de vergetelheid en dat mag niet gebeuren,” legt initiatiefnemer Ad Schijvenaars uit.

Hij vroeg mij altijd om een sigaret

Hij vervolgt: “De gemeente hoeft niks te betalen. We hebben een bekende Nederlander die niet met naam genoemd wil worden achter ons staan. Er is alleen een vergunning nodig voor de plek en de grootte. Het liefst willen we een levensgroot standbeeld van Jack met een gitaar in zijn handen.”

Op het kerkhof zoeken de vingers van Johan ondertussen naar een sigaret uit een verfrommeld pakje in zijn borstzak. Eenmaal gevonden, legt hij het rokertje geroutineerd neer bij de foto van zijn makker op de grafsteen. “Hij vroeg mij altijd om een sigaret en die kreeg hij dan: toen en nu nog altijd. Dag lieve Jack, tot volgende week.”

Lees ook: Geen standbeeld in Roosendaal voor zanger Jack Jersey