Bergen op Zoom

Zo bereid je je voor op het Gròòt Berregs Diktee

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het Gròòt Berregs Diktee zal dit jaar niet rond de vastenavend, maar in de zomer worden gehouden. Nadat De Berregse Kamer vorig jaar een online editie hield, kies het dialectgenootschap dit jaar voor uitstel. Dat geeft deelnemers een paar manden extra voorbereidingstijd.

Aan het succes van de thuiswerkeditie van het Gròòt Berregs Diktee heeft het niet gelegen. Zowel de organisatie als de deelnemers waren -al dan niet bij gebrek aan beter- enthousiast. “Het was heel leutig om zoiets te maken. Voor onszelf ook. Het was een leuk proces”, zegt Cees van Broekhoven van De Berregse kamer. Het is volgens hem van groot belang dat het dialect in stand blijft. En daar zet de stichting zich graag voor in.

Herhaling van zetten zag de stichting niet zitten, zegt Brigit Bakx die ook voor de stichting actief is. “Misschien is binnenkort de lockdown wel over. Dus we tillen het over de geijkte datum heen. Lijfelijk is het toch altijd wel het allerleukste”, zegt Bakx. Dat het dictee nu buiten carnavalstijd plaats zal vinden is volgens de organisatie geen enkel bezwaar. “Het Gròòt Berregs Diktee is ontstaan met Leut spreekt alle talen. Sindsdien zijn we in die vastenavendtijd blijven zitten”, legt van Broekhoven uit. “Vastenavond kan niet zonder dialect maar dialect kan wel zonder vastenavond”, voegt Bakx eraan toe. Dialect hoort volgens de Berregse Kamer bij de stad zoals het Markiezenhof en de Peperbus ook bij Bergen op Zoom horen.

Het uitstel geeft deelnemers een paar maanden extra de tijd om te oefenen. De volgende drie tips kunnen daarbij van pas komen:

  1. Lees het Bergs Woordenboek. Blader er doorheen. Kijk hoe woorden worden geschreven en lees ze ook hardop voor.
  2. Lees het spreekwoordenboek ‘Ge ken komme, de matte legge’. Het boek is niet meer verkrijgbaar, maar staat nog wel in de bibliotheek in Bergen op Zoom.
  3. Bezoek de website van De Berregse Kamer om dictee’s van voorgaande jaren in te zien.