Bergen op Zoom

Zo zien in Bergen op Zoom de Pieten er voortaan uit

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Er ontstond heel wat commotie, toen afgelopen zomer door Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom bekend werd gemaakt dat de Pieten een ander uiterlijk krijgen. Inmiddels is door voorzitter Daan Touw onthuld hoe ze eruitzien en hoe ze genoemd worden. Maak kennis met de Schoorsteenpieten.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

In het tv-programma M2 van Streekomroep ZuidWest was voorzitter Touw te gast, om te komen vertellen over twee belangrijke zaken. We spraken hem ook al even voor de uitzending. Vanwege corona wordt het een heel ander jaar dan anders. Zo gaan de intocht en lampionnenoptocht niet door maar komen er wel hele mooie dingen voor in de plaats. Als je daar meer over wilt lezen klik je hier.

Uiterlijk Pieten

Een ander belangrijk punt, dat al sinds de zomer heel wat mensen bezig houdt, is het nieuwe uiterlijk van de Pieten. Er zijn heel wat jaren aan vooraf gegaan om tot een goede afweging te komen, aldus de voorzitter. Maar nu is dan toch de knoop doorgehakt. Sinterklaas komt voortaan aan met zijn Schoorsteenpieten. “We zijn hiervoor terug gegaan naar de basis”, legt Touw uit. “De Pieten hebben die donkere gezichten, vol strepen en vlekken, omdat ze door de schoorsteen komen. Dat ze in onze regio meer gekleurd zijn dan bijvoorbeeld op de nationale tv is niet gek. Hier heb je nog veel meer huizen met echte schoorstenen dan in bijvoorbeeld de Randstad, met al die flats en nieuwbouw.”

Iets serieuzer legt hij uit: “We vinden de onherkenbaarheid van mensen die voor Piet spelen ook belangrijk, daarom houden we deze mate van grime aan.” Maar de rode lippen zijn verdwenen, zo valt te zien, de grote gouden oorringen en de stereotype kroespruiken ook. Schoorsteenpieten hebben allerlei soorten haardracht en allemaal eigen functies en taken, van Bakpiet tot Inpakpiet en van Planpiet tot Boekhoudpiet.

Ook elders in de regio

De vrijwilligers van de stichting zijn enthousiast, aldus Touw. Er is er maar één gestopt, die dat op korte termijn toch al van plan was. Zijn organisatie is bovendien met de collega’s in de regio gaan praten en heeft ook daar de Schoorsteenpieten gepresenteerd. Hij verwacht niet dat men er al dit jaar aan mee doet maar op termijn denkt hij wel dat deze Piet in meer plaatsen te zien zal zijn. Vanaf komende week worden ook de scholen benaderd. Niet alleen om de programmering en plannen voor dit jaar aan te kondigen, ook om de nieuwe Pieten te presenteren. Stichting Sint Nicolaas hoopt dat de Pieten die daar worden ingezet een zelfde uitstraling krijgen, dat zou ook beter overkomen bij de kinderen.

Lees ook: Geen intocht Sinterklaas, wél een speciaal tv-programma