Zundert

Zonnebloemen planten tijdens NLdoet, in de zomer een veld met gele gloed

Emma Janvier Emma Janvier

Vrijwilligers worden op 15 en 16 maart weer in het zonnetje gezet tijdens NLdoet. Dat is een jaarlijkse actie waarbij mensen worden aangespoord om zich ook eens vrijwillig in te zetten in hun buurt.  Zo ook in Zundert. Tussen de miezerbuien door wordt daar door de buurt en wethouder Ralph Bogers hard gewerkt in de jeugdtuin Vincent van GoghHuis.

“Ik vind het eigenlijk heel erg leuk om te doen”, vertelt wethouder Bogers. “Ik heb natuurlijk een baan waarbij je veel in een kantoor zit, dus dan is dit een leuke afwisseling.” Hij is met een tiental andere Zundertnaren samengekomen bij het Huis van Van Gogh. Ze gaan daar de tuin een oplapper geven voordat het hoogseizoen begint.

Liefde voor de natuur

Directeur van het museum, Ron Dirven, kan niet gelukkiger zijn met alle inzet in zijn tuintje. “Mensen komen vanuit heinde en verre naar hier om de plek te zien waar Vincent van Gogh is opgegroeid, en zijn liefde voor de natuur heeft gevonden.” Normaal wordt de tuin wekelijks onderhouden door een team van vrijwilligers, maar voor NLdoet hebben nóg meer mensen zich aangemeld om daarbij te komen helpen.

Zo is de tuin weer helemaal mooi voor het toeristenseizoen in de zomer.

“Onze coördinator van de tuin heeft overal waar een klusje gedaan moet worden een zonnebloem in de grond gestoken. Zo gaan we bijvoorbeeld zonnebloemen planten. Dan is de tuin weer helemaal mooi voor het toeristenseizoen in de zomer”, vertelt Dirven. Ook worden er knotwilgen en een Van Gogh kastanje geplant.

Jaar van de zonnebloem

Heel toevallig is het dit jaar ook het jaar van de zonnebloem. “Het is precies honderd jaar geleden dat de weduwe van Theo van Gogh het schilderij van de zonnebloemen verkocht aan The National Gallery in Londen”, legt Dirven uit. “Vanuit heel Brabant hebben we dus de zonnebloem als een nationaal thema afgesproken.”

In de ban van dit thema worden er door heel de provincie velden met zonnebloemen geplant. Ook zullen er in het najaar verschillende tentoonstellingen plaatsvinden over het onderwerp in het Van GoghHuis.