Bergen op Zoom

Zoom(wo)man moet volwaardige triatlon terug naar Bergen op Zoom brengen

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Nu de kwaliteit van de Binnenschelde verbeterd is en corona niet meer in de weg zit, heeft Martijn van Schaik vrij baan voor zijn Zoom(wo)man. Met deze triatlon, die georganiseerd wordt door Van Schaiks coaching bedrijf De Bananenwinkel, wil hij weer een volwaardige triatlon naar Bergen op Zoom brengen.

Er is voor de Zoom(wo)man keuze uit een halve of een kwart triatlon. Dit maakt het volgens Schaik niet minder zwaar. “Je moet er wel fit voor zijn en een beetje getraind hebben”, vertelt de coach. De triatlon is opgericht in de coronatijd en werd toen nog online gehouden. Nu is het alweer tijd voor de derde, fysieke editie die vier weken na de marathon van Rotterdam plaatsvind. “Dan kun je net genoeg hersteld zijn”, laat Van Schaik weten op de site van de Bananenwinkel.

Parcours

Na een eerder succesvolle editie van de Zoom(wo)man is het dit jaar weer tijd om door te pakken. Al is het parcours wel aangepast: De deelnemers gaan zwemmen in de Binnenschelde, fietsen over de Brabantse Wal en over de Oesterdam en hardlopen op de Plaat.

Van Schaik wil voor deze editie het liefst niet meer dan 50 deelnemers hebben. Betekent dit dat je jezelf niet meer kan aanmelden? Zeker niet! “We zitten halverwege voor het aantal inschrijvingen voor de korte afstand en er zijn nog genoeg plekken over voor de lange afstand”, stelt Van Schaik.

Voor nu blijft de Zoom(wo)man dus nog een relatief kleine triatlon, maar in de toekomst kan dat zomaar anders zijn. “Ik heb wel het ideaal om die oude, grote triatlon hier terug te brengen. Hij mag dus wel nog wat groter worden”, vindt de Bananenwinkel oprichter. Op het moment is Van Schaik nog in overleg met andere triatlon organisators om samen iets te regelen. “Het zou toch wel mooi zijn dat je na vijf jaar hier weer een volwaardige triatlon in Bergen op Zoom hebt!”

Uitdagingen

Een halve of kwart triatlon is al een uitdaging op zich. Toch zijn er volgens Van Schaik -vooral als beginneling- extra uitdagende punten. “De overgang van het fietsen naar het lopen is echt vervelend, maar daar kan je gelukkig op trainen”, vertelt de coach. Niet alles aan een triatlon is zwaar en vervelend. Van Schaik vindt van de drie onderdelen het fietsen dan ook het fijnste onderdeel. “Al moet je je dan wel inhouden, want je moet daarna nog lopen.”

De Zoom(wo)man wordt gehouden op zaterdag 6 mei. Je kan in je eentje meedoen of je als groep inschrijven. Naast de halve en kwart triatlon, is er de mogelijkheid om jezelf in te schrijven voor de onverharde versie van de triatlon.

Lees ook: Triatlon Zoomman/Zoomwoman eind april in Bergen op Zoom