Woensdrecht

Zorgboerderij de Leemberg breidt uit en viert jubileum met circus

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De Leemberg in Woensdrecht bestaat tien jaar. De zorg- en kinderboerderij viert dat groots: met een circusvoorstelling op het erf. Eigenaars Jacqueline en Patrick Sommeling hebben hun handen vol aan de kaartverkoop voor het circus en het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien hebben ze plannen om uit te breiden.

Het stel begon met de zorgboerderij vanuit een duidelijke behoefte: “Ik merkte dat er heel veel behoefte was aan het buitenwerken als dagbesteding,” vertelt Jacqueline. Voordat ze naar Woensdrecht verhuisden, werkte ze in Capelle aan den IJssel met mensen met een verstandelijke beperking en psychische hulpvragen. “Daar zag ik al dat de behoefte om meer buiten te zijn groot was.”

Verhuizing

De zorgboerderij begon oorspronkelijk in hun privétuin in Ossendrecht en verhuisde later naar de huidige grotere locatie in Woensdrecht vanwege de groeiende vraag naar hun diensten. Vandaag de dag volgen ongeveer 45 mensen dagbesteding bij De Leemberg. Acht mensen van deze ploeg wonen onder begeleiding op de boerderij.

Kinderboerderij

De dagelijkse activiteiten op De Leemberg zijn divers: van de zorg voor dieren zoals paarden, konijnen en kippen tot het onderhouden van een moestuin. Aan de andere kant van de boerderij bevindt zich een kinderboerderij, die bezoekers trekt zoals (groot)ouders met (klein)kinderen. Het terras en het winkeltje op de kinderboerderij worden ook gerund door de deelnemers, waaronder de 29-jarige Maikel die op het moment van bezoek met grote precisie de tafels en stoelen op het terras schoonmaakt.

Ik heb mijn paardje en fijne mensen om me heen

Even verderop verzorgt Mariska, een 41-jarige vrouw met het syndroom van down, de konijnen. Ondertussen zijn zelfbenoemde paardenmeisjes Lydia en Elise onderweg naar de paardenwei. De twee voelen zich duidelijk op hun gemak tussen de paarden. Ze kennen alle paarden bij naam en leeftijd. Elise woont sinds drie jaar op De Leemberg, en neemt de dagelijkse verzorging van paard Baltic op zich. “Dit is een heel belangrijke plek voor mij. Niet alleen omdat ik mijn paardje heb, maar ook vanwege de fijne mensen om me heen”, zegt ze.

Jaqueline kijkt tevreden toe: “We kijken hier naar wat iedereen kan. Wat je kan, moet je doen en we zijn zoveel mogelijk in de actie,” legt ze uit. Deze aanpak helpt de cliënten om hun hoofd leeg te maken en actief te blijven, een essentieel onderdeel van hun welzijn.

Uitbreidingsplannen

Niet alleen de behoefte naar dagbestedingsplekken is groot. Voor het begeleid wonen komen wekelijks meerdere telefoontjes binnen. “Er is zoveel vraag,” zegt Jacqueline. Door deze vraag is ze van plan om acht nieuwe appartementen te bouwen, wat hun capaciteit voor permanente bewoning zal verdubbelen.

Terugkijkend op de afgelopen tien jaar voelt Jacqueline een mix van trots en verwondering. “Het is heel snel gegaan, tien jaar. Maar we hebben ook heel veel gedaan in tien jaar. Als ik terugkijk, dan lijkt het ook weer heel lang geleden omdat we zo in ontwikkeling zijn,” reflecteert ze.

Circus

Het tienjarig jubileum wordt groots gevierd met een circustent die drie voorstellingen geeft, gevolgd door een barbecue en live muziek. “We hebben er allemaal zin in, en ik merk dat het onder de deelnemers ook allemaal heel erg leeft,” deelt Sommeling enthousiast mee. Circus in de Zorg geeft op 8 juni 2024 meerdere voorstellingen.

We willen het kleinschalige blijven waarborgen

Sommeling hoopt dat de boerderij ook de komende tien jaar nog een fijne plek is voor iedereen. De kans op uitbreiding is volgens haar klein. “Ik denk wel dat zestien bewoners het maximaal haalbare is omdat we het kleinschalige willen blijven waarborgen”, zegt ze. “Maar goed, je weet nooit hoe de toekomst loopt. Ik kan me niet voorstellen hoe we er over tien jaar voor staan. Net zoals dat ik me tien jaar geleden niet kon voorstellen waar we nu zijn.”

Lees ook: De Lentedag is een feest voor bezoekers én deelnemers van zorgboerderij De Leemberg