Wouw

Zorgen om oversteekplaats Wouwbaan zijn niet terecht volgens gemeente Roosendaal

De oversteekplaats op de Wouwbaan.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De nieuwe oversteekplaats op de Wouwbaan veroorzaakte vorige maand nogal wat ophef. Het zou levensgevaarlijk zijn, wat zorgde voor onrust onder de inwoners van Wouw. Reden voor Eric de Regt van VLP Roosendaal om raadsvragen te stellen. Deze zijn inmiddels beantwoord, maar het college kan zich absoluut niet vinden in de zorgen van het raadslid. De oversteekplaats zou veilig genoeg zijn.

Op de vraag of de gemeente het eens is met het weinige aantal waarschuwingssignalen voor automobilisten, is het antwoord ‘nee’. “Het gaat namelijk om een oversteekplaats waarbij fietsers geen voorrang hebben”, laat de gemeente weten “Fietsers schatten het zelf in wanneer er voldoende ruimte is om over te steken.”

Het wachten op het fietspad zou ook niet leiden tot gevaarlijke situaties. “De opstelruimte om over te steken is ruim vorm gegeven. Ook tijdens de spits verwachten we hier geen problemen mee.” De scherpe bochten die gecreëerd zijn dwingen de fietser om te stoppen. Daar is bewust voor gekozen. “En het plateau waar de oversteek op is aangelegd zorgt ervoor dat de auto’s niet te hard rijden.”

Opmerkelijk

Al met al komt het erop neer dat de oversteek blijft zoals het nu is. En dat is opmerkelijk, vindt de Regt. “Gek dat het college geen gevaar ziet, en de oversteek als veilig bestempelt.” En dat terwijl er tientallen negatieve reacties vanuit de inwoners van het dorp zijn gekomen. “Daar komt ook nog eens bij dat een paar weken geleden bekend werd dat de Wouwbaan bij de top twintig gevaarlijkste wegen en kruispunten van Roosendaal hoort.”

En dat terwijl een deel van die weg dus net vernieuwd is. “Er is dus zelfs de mogelijkheid dat de boel weer op de schop kan nadat het snelfietspad F58 gereed is. Dat hadden ze toch al veel beter kunnen onderzoeken vóór deze oversteekplaats gelegd is. Straks kan de boel twee keer opengebroken worden.”

To be continued

Het verhaal van de Wouwbaan is dus nog niet klaar. De Regt wacht nog een reactie van de gemeente af op zijn vragen over het feit dat de Wouwbaan in de beruchte top twintig staat. “Het is gewoon tegenstrijdig dat de oversteekplaats compleet veilig is, maar de weg wél als onveilig wordt gezien. Ik wacht die antwoorden dus nog even af. Maar dat er iets moet veranderen, dat is zeker.”

Lees ook: Zorgen om nieuwe fietsoversteekplaats aan de Wouwbaan: ‘Wachten op ongelukken’