Halsteren

Zuiderwaterlinie op zoek naar nieuwe ambassadeurs

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Zuiderwaterlinie is op zoek naar nieuwe ambassadeurs. De ruim tweehonderd kilometer lange fiets- en wandelroute beschikt namelijk over te informatiepunten. Het doel: 25 ondernemers die zich willen verbinden aan de waterlinie.

De Zuiderwaterlinie is de langste en oudste waterlinie van Nederland. Hij is ongeveer 220 kilometer lang. De linie begint in Bergen op Zoom, gaat via Tholen omhoog naar Willemstad en eindigt bij het land van Cuijk. Een flinke route, waar heel wat gefietst en gewandeld wordt. Anne-Wil Maris is programmamanager van de Zuiderwaterlinie en is op zoek naar ondernemers die zich aan de waterlinie willen verbinden. ‘’De Zuiderwaterlinie is een aaneenschakeling van twaalf vestingsteden, ruim dertig forten en schansen en twintig bijzondere locaties in het buitengebied. Over deze gebieden valt dus veel te vertellen.’’ Ondernemers kunnen door middel van een cursus meer kennis krijgen over de Zuiderwaterlinie en zich naast horecagelegenheid, informatiepunt noemen.

Nieuwe ambassadeurs

Meriam Matthijssen is zo’n ambassadeur. Ze is mede-eigenaar van de Schaft, een koffietent en informatiecentrum vlakbij de Pompejustoren op Fort de Roovere. ‘’We zetten hier vooral koffie, serveren taart en ontvangen mensen die vanaf Bergen op Zoom de Zuiderwaterlinie bewandelen.’’ De schaft is dus naast een rustpunt voor fanatieke wandelaars, ook een informatiepunt. ‘’In 2019 heb ik een cursus gevolgd om ambassadeur te worden. Er is me toen veel verteld over de geschiedenis en de andere aangesloten horecagelegenheden.’’ Het doel is om op deze manier toeristische bezoekers beter te kunnen informeren over de linie, maar ook om ze door te verwijzen naar andere horecabedrijven.

Cursus

Momenteel heeft de Zuiderwaterlinie zo’n veertig ambassadeurs. ‘’Dat is te weinig voor die 220 kilometer’’, aldus Maris. Het streven is om ongeveer 25 nieuwe ambassadeurs via een cursus op te leiden. De cursus start op 23 februari en bestaat uit vier middagen, inclusief excursies. Na het afronden van de cursus mogen deelnemers zich Gastheer/Gastvrouw van het Landschap noemen. Daar hoort natuurlijk officieel een gevelbordje bij.