West-Brabant

ZuidWest opnieuw genomineerd voor Omroep van het Jaar

Marc Visch van NLPO en ZuidWest-directeur Maarten van den Boom bij de uitreiking van het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Streekomroep ZuidWest is genomineerd voor de verkiezing Omroep van het Jaar 2022. Dat heeft de NLPO, de organisatie voor lokale omroepen, vrijdagmiddag bekend gemaakt. De andere drie genomineerden zijn OOG in Groningen, WOS in het Westland en Studio Alphen in Alphen aan de Rijn. De verkiezing Omroep van het Jaar is één van de categorieën van de Lokale Media Awards. Die worden op 10 juni uitgereikt.

Maarten van den Boom, directeur van streekomroep ZuidWest, is blij opnieuw genomineerd te zijn. “We vergeten het wel eens, maar we zijn inmiddels één van de tien grootste lokale omroepen van Nederland. We bestaan niet voor niets al 53 jaar,” vertelt hij. Maar maakt ZuidWest ook kans op de overwinning? “Het wordt tijd,” grapt hij lachend. Om er serieus aan toe te voegen: “Maar ik heb echt geen idee.”

Dan kunnen wij ons van onze beste kant laten zien

De opzet voor de verkiezing van Omroep van het Jaar is deze keer anders. In vorige jaren konden lokale omroepen een pitch geven, filmpjes insturen of hun werk insturen. En niet alleen voor Omroep van het Jaar, maar ook voor alle andere categorieën van de Lokale Media Awards. Deze keer krijgt de Omroep van het Jaar-categorie een eigen jury. En die gaat voor het eerst ook op bezoek bij de genomineerde omroepen.

“Ik vind het leuk dat de opzet anders is,” zegt Van den Boom. “De juryleden komen langs op 31 mei om ons te beoordelen. Ze komen anderhalf uur langs. En dan kunnen wij ons van onze beste kant laten zien.” De vakjury bestaat dit jaar uit Omroep Zwart-presentatrice Milouska Meulens, Creative Animal-directeur Fiona Arens, Raad voor Cultuur-lid John Olivieira en OPEN Rotterdam-hoofdredacteur (de winnaar van vorig jaar) Celeste Boddaert.

De dobber waarop we drijven

Volgens Van den Boom ligt de kracht van ZuidWest op meerdere vlakken. “Onze veelzijdigheid bijvoorbeeld. En de verbindende rol die wij hebben, blijf ik ook extra bijzonder vinden. Want we doen meer dan we hoeven te doen,” legt hij uit. ” We doen natuurlijk veel: op radio, internet, een app en vooral ook op tv. Daarmee kun je mensen binden. Zoals in de coronatijd. Toen hebben wij heel veel uitzendingen gemaakt over dingen die anders niet door konden gaan. Zoals carnaval en de Paas- en Kerstvieringen.”

ZuidWest doet ook mee aan landelijke pilots, proefprojecten om de lokale journalistiek te versterken. “Natuurlijk moet onze nieuwsvoorziening staan als een huis. Dat is de dobber waarop we drijven,” gaat Van den Boom verder. Maar die dobber dreigt te zinken, als de rijksoverheid niet snel een beslissing neemt over de financiering van lokale omroepen.

Wij zijn doeners

“We doen veel meer dan onze wettelijke taak, zoals bijvoorbeeld de coronaprogramma’s. Maar het probleem van de wettelijke taak: we moeten het wel doen, maar worden er niet voor betaald. Daar moeten de pilots verandering in brengen, maar officieel zijn die al afgelopen. We krijgen tijdelijke verlenging, maar er is nog steeds geen zekerheid over lange termijn subsidies.”

Ook al is er onzekerheid over het voortbestaan van de betaalde nieuwsredactie, ZuidWest blijft plannen maken en zich verder ontwikkelen. “Wij zijn doeners,” zegt Van den Boom met enige trots. “Dat is één van onze sterke kanten. En dat hebben we te danken aan de vele vrijwilligers die zich inzetten.”

We proberen de hele sector te helpen

Zo ging het ook met het ontwikkelen van de nieuwe website en een bijbehorende app. “We hebben het zelf ontwikkeld. Gelukkig hebben we mensen in huis die dat kunnen, want daardoor konden we het goedkoper doen. En dat willen we nu delen met andere omroepen,” vertelt Van den Boom. En ook daar hoopt de directeur de jury mee te overtuigen. “We werken niet voor onszelf alleen. We proberen de hele sector te helpen. Waarom 100 keer het wiel uitvinden?”

Woensdag is er een presentatie voor andere geïnteresseerde lokale en streekomroepen. “Onze website is inzetbaar voor andere omroepen. Ze mogen de opzet van de site dus gratis hebben. En deze past precies bij wat een streekomroep nodig heeft,” legt Van den Boom uit.

Het wordt wel tijd dat we eens iets verzilveren

Voorlopig blijft het spannend wat de jury er van vindt. Pas op 10 juni is de bekendmaking van Omroep van het Jaar 2022, tijdens de Lokale Media Awards. Van den Boom blijft bescheiden over de kansen van ZuidWest. Maar na even doorvragen: “Heel eerlijk? We zijn al voor zó veel dingen genomineerd geweest en hebben nooit wat gewonnen. Dus het wordt wel tijd dat we eens iets verzilveren. Dat zou echt heel mooi zijn!”

Lees ook: Omroepstichting ZuidWest ontvangt als vijfde ooit het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen