Bergen op Zoom

ZuidWest TV zendt alternatieve Maria Ommegang live uit

Foto: Dick Vermaas

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

ZuidWest TV gaat de speciale kerkdienst voor de Maria Ommegang live uitzenden. Elk jaar is er in Bergen op Zoom een dankstoet voor de heilige Maria. Steeds op de laatste zondag van juni. Door de coronamaatregelen kan de Maria Ommegang niet doorgaan. In plaats daarvan is er deze keer een speciale mis vanuit de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.

Door de coronamaatregelen kan dit jaar de Maria Ommegang in Bergen op Zoom niet doorgaan. Het jaarlijkse religieuze feest om de heilige Maria te eren, wordt altijd gehouden op de laatste zondag van juni. Dit jaar is er daarom op zondag 28 juni een speciale kerkdienst in de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.

Zondag 28 juni vanaf 14.00 uur

Er mag maar een beperkt aantal mensen in de kerk vanwege de coronaregels. Er is genoeg plek voor de mensen die de mis mogelijk maken, maar niet voor bezoekers. Om iedereen toch mee te kunnen laten kijken, gaat ZuidWest TV alles rechtstreeks uitzenden. De mis van zondag 28 juni begint om 14.00 uur. De uitzending begint een paar minuten eerder, zodat we op tijd kunnen overschakelen naar de St. Gertrudiskerk.

De mis heeft als thema ‘Een nieuwe belofte’. Pastoor Paul Verbeek verwijst daarmee naar de strijd die nu gevoerd wordt om het coronavirus de baas te worden. En naar de hoop dat er volgend jaar weer wel gewoon een Maria Ommegang gehouden kan worden in Bergen op Zoom. Een deel van de mis zal bestaan uit taferelen die te zien geweest zouden zijn in de stoet.

Rondgang door de kerk met Mariabeeld

De Maria Ommegang is ontstaan in 1945, het jaar waarin Nederland werd bevrijd van de Duitse onderdrukkers. Kapelaan Ooijens had in 1942 belooft dat hij jaarlijks een Maria Ommegang door de stad zou laten trekken, als Bergen op Zoom in de oorlog gespaard zou blijven van grote verwoestingen. Sindsdien houdt de stad zich aan de belofte van de kapelaan.

Aan het eind van de mis op 28 juni, zo rond 15.00 uur, worden de klokken geluid van de St. Gertrudiskerk en de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk. Dat is normaal gesproken het startsein voor de dankstoet door Bergen op Zoom. Dit jaar wordt het Maria Ommegangbeeld in een plechtige rondgang door de kerk gedragen.

Special van 75 jaar Maria Ommegang

De parochie roept inwoners van Bergen op Zoom op om hun Maria Ommegangvlag uit te hangen in de week voor de 28e. Zodat de stad toch de sfeer van de Maria Ommegang ademt. Verder vraagt de parochie of mensen die langs de originele route wonen Mariabeeldjes willen neerzetten, afbeeldingen van Maria willen ophangen en kaarsen voor het raak willen zetten.

Als de speciale mis is afgelopen, zendt ZuidWest TV nog een special uit. Die gaat over de jubileumeditie van de Maria Ommegang vorig jaar. Toen was het de 75e keer dat de stoet door Bergen op Zoom trok. De uitzending van de mis begint zondag 28 juni om 14.00 uur.

Waar vind je ZuidWest TV?

ZuidWest TV is natuurlijk altijd online te bekijken via www.zuidwesttv.nl, maar ook via de zenderpakketten van KPN en Ziggo. Bij KPN kun je alleen meekijken vanuit Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht via het digitale kanaal 1420. Bij Ziggo kunnen ook inwoners van Steenbergen, Halderberge, Rucphen, Zundert en Moerdijk meekijken via kanaal 40. Als je analoog wilt kijken, kan dat in Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht op 480.000Mhz.