Ossendrecht

ZuidWestHoek College sluit deuren na coronatoename in regio

Het ZuidWestHoek College in Ossendrecht (foto: ZuidWest Update)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het ZuidWestHoek College in Ossendrecht gaat de komende weken weer online les geven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De school voor MAVO en VMBO is tot 5 december gesloten. Alle leraren geven les vanuit huis en de leerlingen kunnen die lessen thuis online volgen.

Door: Bianca van Vugt

Directeur Guus Haelermans benadrukt dat er niet een specifieke corona-uitbraak is op het ZuidWestHoek College. Maar hij merkte de laatste weken wel dat er steeds meer positief geteste mensen zijn in West-Brabant. “Wij zijn een regioschool, dus onze leerlingen komen uit alle delen van de regio hier allemaal samen,” legt Haelermans uit. “We zagen de laatste weken een toename van positief geteste leerlingen en collega’s.”

Eerst geprobeerd met mondkapjesplicht

Het ZuidWestHoek College besloot destijds om lesroosters aan te passen en om sommige leraren al vanuit huis les te laten geven. Ook kozen ze voor een mondkapjesplicht op school. Maar de toename van het aantal positieve coronatesten zette door. “We konden op die manier de kwaliteit van ons onderwijs niet waarborgen,” vertelt de directeur. “En het allerbelangrijkste is hun gezondheid.”

Haelermans heeft overleg gehad met de GGD, de burgemeester en het schoolbestuur. “De besmettingen hoeven helemaal niet uit de school te komen, maar je ziet het nou eenmaal toenemen,” legt hij uit. “Blijvende toename van positieve testen geeft een gevoel van onveiligheid. En we willen uitsluiten dat het via de school verder toeneemt. Daarom hebben we in overleg besloten de school tijdelijk te sluiten.”

“Een moeilijke afweging”

Het ZuidWestHoek College kiest er voor tot 5 december weer alleen online les te geven. Dat is beter voor de veiligheid en om de kwaliteit van de lessen op peil te houden. “Het was een moeilijke afweging. Want voor leerlingen is contact zó belangrijk,” beseft Haelermans. “We kunnen nu dan wel putten uit onze ervaringen van de eerste lockdown en verbeteringen doorvoeren. Zo is er bijvoorbeeld in het rooster meer tijd gemaakt voor contact met de mentor.”