Roosendaal

4000ste egel uitgezet door Stichting Egelopvang Roosendaal

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Chloë Nuijten (12) heeft dinsdag de 4000ste egel, die is gered en verzorgd door Stichting Egelopvang Roosendaal, uitgezet in een egelgeschikte tuin in Nispen. “Extra bijzonder dat onze jonge, trouwe vrijwilligster dit mag doen”, vertelt Dré Scheeres. Hij runt al 23 jaar, samen met zijn vrouw Conny, de Roosendaalse egelopvang. “Hoe mooi is het ook dat deze 4000ste uitzet op dierendag plaatsvindt.”

Chloë is enthousiast. “Ik heb nog nooit een egel uitgezet. Nu is mijn eerste meteen de 4000ste en dát op dierendag!”

Terwijl er meerdere camera’s en mensen de eerste stapjes van de egel in de natuur volgen, blijft het beestje er zelf heel rustig onder. Hij laat zich uitgebreid filmen en fotograferen. “De egel is op zijn gemak, onderzoekt waar hij is en knabbelt af en toe wat. Die gaat het vast naar zijn zin hebben in deze tuin”, aldus Dré.

Gewonde egel

Terwijl Chloë vertelt, geniet de egel van zijn eerste momenten terug in de natuur. Afgelopen augustus kwamen er steeds meer zwaar verminkte egels binnen bij de egelopvang. Deze egel, die werd omgedoopt tot Oliver Bommel, was gewond aan zijn oor en mist een oog. “Die was niet meer te redden”, aldus de twaalfjarige vrijwilligster.

“Gelukkig gebruiken egels vooral hun neus en kunnen ze daardoor prima overleven,” vervolgt ze. Egels vinden namelijk met hun neus hun voedsel, zoals regenwormen en zaden.

Egelgeschikte tuin

De tuin in Nispen, waarin de egel wordt vrijgelaten, is heel geschikt. “Er is geen vaste omheining waar de egel doorheen denkt te kunnen. Hierdoor is er geen kans dat hij vast komt te zitten.” Ook is er voldoende beschutting en voedsel. “Nu kan hij nog genoeg voedsel vinden om de winter door te komen”, aldus Dré.

De egel gaat een mooie tijd tegemoet, denken zowel Chloë als Dré. “Nu de 4000ste egel is uitgezet, hopen we natuurlijk dat er nog veel egels veilig en gezond terug de natuur in kunnen.”

Lees ook: Onbekende infectieziekte kwelt egels: ‘Worden levend opgegeten’ Lees ook: Stichting Egelopvang Roosendaal zoekt na 23 jaar nieuwe locatie