Ossendrecht

450 fanatieke wielrenners ploeteren tijdens de veldrit van de Jeugdronde

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Nationale Jeugdronde van Roosendaal blijft gigantisch populair. Ongeveer 450 kinderen verspreid over 32 teams deden vorige week weer mee aan de actieve wielerweek. Vrijdag stond ze een flinke beproeving te wachten: de veldrit door de bossen van Ossendrecht.

De Jeugdronde is een fietsvakantie van 10 tot en met 14 jaar. Normaal gesproken zijn er jaarlijks zo’n 400 deelnemers. “Maar dit jaar zitten we aan de 450 deelnemers”, vertelt voorzitter Tonny Testers. “We werken zelfs met wachtlijsten.” Tijdens de Jeugdronde fietst de gigantische karavaan door West-Brabant. “Je kan het een beetje zien als de Tour de France voor kinderen.”

Programma

Op dinsdag 18 juli begon de sportieve week. Die avond legden de kinderen een ploegentijdrit af. De dag erna, woensdag, was het tijd voor de achtervolging op het terrein van Cosun Beet Company. ZuidWest Update was in 2022 op die locatie ook aanwezig om verslag te leggen van de strijd die de kinderen met elkaar aangingen. Donderdag was er een verkeersdoolhof, en vrijdag de beruchte veldrit in Ossendrecht. Zaterdag deden de deelnemers mee aan een behendigheidsrit, en op zondag, de laatste dag was er het hinderniscriterium.

Kracht van de Jeugdronde

Voor veel kinderen was de veldrit van vrijdag geen onbekende uitdaging. “Ik heb hier vorig jaar al aan meegedaan”, vertelt een jonge in een wit wielerpakje. Zijn teamgenoten knikken instemmend. “Wij ook.” Maar, uitdagend bleef het wel. “Er lagen veel takken, en mul zand”, zegt de ene. “Ja en er waren veel bochten en heuvels.” Vooral die laatste berg vergt flink wat inspanning. “Daar heb je wel goede beenspieren voor nodig ja”, verklaart Testers.

Het feit dat zoveel deelnemers het parcours al kennen, is eigenlijk ook de kracht van de Jeugdronde, meent de voorzitter. “Dit is iets wat al generaties lang wordt doorgegeven. Opa’s en oma’s zijn hiermee begonnen, die komen nu naar hun kleinkinderen kijken.” En veel oud-deelnemers blijven na hun veertiende alsnog betrokken bij de fietsvakantie. “Dan komen ze gewoon weer terug, maar dan als vrijwilliger of ploegenleider. De jeugdronde hoort eigenlijk gewoon een beetje bij de opvoeding als je in Roosendaal woont!”

Lees ook: Fietsen, zweten en vooral veel lachen tijdens de Nationale Jeugdronde: ‘Zwaar, maar heel leuk!’