West-Brabant

‘Samen, maar ook apart’: Bravis krijgt tweedelig gedenkmonument

Archieffoto: Omroep Brabant

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het Bravis Ziekenhuis krijgt een tweedelig gedenkmonument. Het ene onderdeel komt eerst in Roosendaal te staan, het andere in Bergen op Zoom. Als het nieuwe ziekenhuis in 2028 volledig in De Bulkenaar verrijst, worden ze samengevoegd tot één geheel.

“Samen moeten ze elkaar versterken, maar ook apart moeten ze interessant zijn,” aldus het Bravis Ziekenhuis. Momenteel maken nog drie kunstenaars kans met hun werk.

Paardenbloemzaden

Kunstenares Karin Colen zet paardenbloemzaden centraal in haar werk. ‘Een symbool voor rouw, emotionele weerbaarheid en kracht,’ vertelt ze in haar schetsontwerp. Deze leiden patiënten, medewerkers en bezoekers van het nieuwe Bravis Ziekenhuis, via stapstenen, naar een steen met de tekst ‘Wat blijft’.

https://www.youtube.com/watch?v=82OZ-d0bNaY

Vergeet-mij-nietjes van vrachtwagenzeil

Ook Linda Nieuwstad vindt bloemen en gedenken goed bij elkaar passen. Ze maakte kleurrijke rozen, vergeet-mij-nietjes en dahlia’s van vrachtwagenzeil. “Daarmee kan je het weelderige van een bloem heel mooi nabootsen,” vertelt ze in een video. Deze plaatst ze vervolgens op twee half ronde stalen wanden. Ze zou het mooi vinden als haar monument ‘Bloemen als troost’ een herdenkplek wordt.

Liefdesbankjes

Laura Weeber en Milou van Ham vinden ‘samen, maar toch apart’ een interessant gegeven. Daarom bedachten zij ‘Hart en Ziel’. Bij het ziekenhuis in Roosendaal komt een hartvorm te staan, in Bergen op Zoom hartvormige bankjes met vertalingen van het woord ‘liefde’. De liefdesbankjes kunnen uiteindelijk weer in de hartvorm geschoven worden.

Moed en licht

De beelden mochten overigens geen triest beeld geven, aldus het nieuwe Bravis, dat over zes jaar vanaf één plek gerund wordt. “Er moet ook enige moed en licht van uitgaan.”

Momenteel zijn de genomineerde schetsontwerpen te zien in de expositieruimte De Oase, in de polikliniek in Roosendaal. Daar liggen stembriefjes klaar, maar ook online kan je je voorkeur uitspreken. Dit kan tot en met 3 maart. Daarna wordt bekendgemaakt welk kunstwerk het toekomstbestendige ziekenhuis voor West-Brabant en omgeving zal gaan sieren.

Lees ook: Bouw van nieuw Bravis-ziekenhuis start later, maar is wel eerder helemaal af Lees ook: Park De Bulkenaar zorgt dat omwonenden straks door de bomen Bravis niet zien