Roosendaal

Roosendaal maakt na tien jaar kennis met verduurzaamd EKP-pand, dankzij amateurfotografen

Ruud van Osta op het dak van KaaiDuurzaam, het voormalige EKP-gebouw | Foto: De Fotoknipperij

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Acht leden van amateurfotoclub De Fotoknipperij hebben met hun camera’s de veranderingen in en rond het voormalige EKP-gebouw vastgelegd. Het pand heeft tien jaar leeggestaan, maar moet nu een icoon van duurzaamheid en creativiteit worden. Met een expositie op 16 en 17 juli maken Roosendalers kennis met KaaiDuurzaam. “De gemeente zat verlegen om fotografen die de transitie in beeld wilden brengen.”

“We wilden graag iets doen met onze foto’s, behalve het opslaan op onze computers,” vertelt amateurfotograaf Ruud van Osta. De Fotoknipperij was al lange tijd op zoek naar een geschikte expositieplek voor urbex-fotografie. “Niet al te netjes, maar ruw aandoend.”

Mes aan twee kanten

Tijdens de opening in september werd de amateurfotoclub erg enthousiast van de locatie aan het Kadeplein. “Tegelijkertijd zat de gemeente verlegen om fotografen die de transitie van het gebouw in beeld wilden brengen,” aldus Van Osta. Wethouder Klaar Koenraad omarmde het idee om foto’s van het voormalige EKP-gebouw en het huidige KaaiDuurzaam te exposeren meteen. “Zo snijdt het mes aan twee kanten!”

Vandalisme en explosieven

De gemeente trok er een aantal jaar voor uit om het voormalige EKP-gebouw een nieuwe bestemming te geven. Het stond tien jaar leeg en is flink vernield door vandalisme, inbraken en explosieven van commando’s die het pand als oefenlocatie gebruikten. “Nu willen zij er iets duurzaams en creatiefs mee gaan doen. Wij brengen het verleden en heden in beeld.”

De eerste verdieping van het EKP-gebouw, vóór de transformatie naar KaaiDuurzaam | Foto: De Fotoknipperij

Huidige gebruikers

Buiten haar eigen foto’s, heeft De Fotoknipperij ook beslag kunnen leggen op archieffoto’s van gerenommeerde fotografen. Die worden, onder muzikale begeleiding van Polle Dujardin, getoond in een diavoorstelling.

Bezoekers maken tijdens de expositie ook kennis met de huidige gebruikers van KaaiDuurzaam, zoals Woonzus en zo en het Doppenwalhalla. Van Osta hoopt dat Roosendalers door de fotoexpositie enthousiast worden over de nieuwe, duurzame invulling van het pand.