Steenbergen

Aon R’uis haakt aan bij West-Brabants Dialectcafé

Herbert Kats Herbert Kats

Steenbergen haakt aan bij het West-Brabants Dialectcafé. De lokale dialectwerkgroep Aon R’uis verzorgt op 24 maart een eigen versie in de reeks die andere Heemkundekringen op de Brabantse Wal al houden.

Niet vreemd, wanneer je bedenkt dat de nummers 1 en 2 van het recente Wjeeldrechts Dikteej beide in Steenbergen wonen: Henk en Rini Holtzer, oorspronkelijk uit Hoogerheide.

Hun succes past volgens woordvoerder Ad Vermeulen van de heemkundekring goed bij het toenemende enthousiasme voor dit soort activiteiten. Het oprichten van Aon R’uis is daar een concreet voorbeeld van. “Daar werkt een groepje van 6, 7 mensen aan.”

Promoten dialect

Doel is het promoten van het Steenbergs dialect, zowel in woord als in de schriftelijke beoefening.” Bij het opschrijven wordt uitgegaan van een spelling die aansluit bij de Brabantse referentiespelling ‘Hoe schrijf ik mijn dialect’.

Er is overigens nog genoeg ambitie. Aon R’uis is ook druk bezig om straatnamen en bijnamen van vroeger vast te leggen. Ooit hoopt de werkgroep zelfs een boek samen te stellen met typisch Steenbergse woorden, gezegden en uitdrukkingen.

De middag wordt opgeluisterd met verhalen, gedichten en liedjes in diverse Westbrabantse dialecten. De middag wordt gehouden in Theaterschool Myra Ceti in de Wouwsestraat. De zaal is open vanaf 13.00, het Dikteej start om 13:30 uur. Toegang gratis.