Putte

Asielzoekers zeker van onderdak in Putte tot 2025

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Onder het genot van een ontbijtje, gemaakt door vluchtelingen, zijn maandagochtend de handtekeningen gezet door onder andere de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de opvanglocatie aan de Bosweg in Putte. Tot minimaal mei 2025 is de locatie een onderdak voor statushouders en asielzoekers.

“De overeenkomst houdt in principe in dat wij maximaal honderd asielzoekers hier kunnen opvangen. Doordat er nu een overeenkomst is tot 2025 is er ook meer zekerheid en dat is fijn voor de bewoners”, vertelt wethouder Rainier Schuurbiers.

Bestuurder van het COA, Joeri Kapteijns is ook te spreken over de overeenkomst. “Ik sta hier nu met een ontzettend blij gevoel. We weten nu zeker dat we in ieder geval de aankomende twee jaar zekerheid hebben voor de bewoners. Dit zal rust geven aan de bewoners.”

Je krijgt hier gelijk een beetje een huiskamergevoel.

De bestuurder is erg te spreken over de locatie in Putte. “Je krijgt hier gelijk een beetje een huiskamergevoel. Dit hoor ik ook terug van de mensen die hier vaker komen”, laat Kapteijns weten. Door de goede voorzieningen, het goede sanitair en de fijne sfeer spreekt hij over een goed voorbeeld van een mooie huisvesting voor de vluchtelingen.

De wethouder vindt het ook een aangename plek voor de mensen. “Ze zijn hier altijd heel erg spontaan. Je gaat ze op het gegeven moment ook wel een beetje leren kennen.” Het is voor de wethouder dan ook mooi om te zien hoe de statushouders hun weg vinden in Putte.

Ruimte

Koning Willem-Alexander sprak afgelopen week in de gemeente Moerdijk nog over het gebrek aan ruimte voor arbeidsmigranten. Het gebrek aan ruimte is waar bestuurder Kapteijns zich ook zorgen over maakt. “Het is écht spannend. Vandaag de dag is het nog steeds spannend of we iedereen nog wel een plek kunnen geven.”

Dit is iets wat in Ter Apel ook erg voelbaar is, weet Kapteijns. “Het is in Ter Apel iedere dag veel te druk. We zijn daarom ook dringend op zoek naar meer plekken in het land om de mensen op te kunnen vangen.”

Lees ook: Koning Willem-Alexander in Moerdijk om te praten over arbeidsmigranten: ‘Belangrijk thema’