Hoogerheide

Aviolanda geeft een kijkje achter de schermen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Met een nieuwe directeur en een nieuw businessplan slaat Aviolanda Aerospace in Hoogerheide een nieuwe weg in. Eén van de dingen die prioriteit krijgt is de band met de omwonenden. Daarom nodigt het luchtvaartterrein zo nu en dan mensen uit voor een rondleiding op het terrein. Donderdag maakten onder meer twee oud-medewerkers van Fokker gebruik van de gelegenheid om een kijkje te nemen op hun oude werkplek.

Piet Meesters werd door zijn dochter aangemoedigd om zich in te schrijven voor de rondleiding. “Ik heb hier het grootste gedeelte van mijn leven gewerkt en ik vond het prachtig om hier terug te mogen zijn vandaag”, zegt hij. Meesters is onder de indruk van de moderne technieken, waaronder drones. “Ik kijk af en toe in de lucht of ik iets zie vliegen en soms zie je dan zo’n drone. Ik wist zelf weinig van deze nieuwe techniek.”

Drones

Rob Nispeling van Dutch Drone Centre weet er daarentegen alles vanaf. Hij mag de mensen rondleiden door de hangaar van de drone-pioniersclub op Aviolanda. “We hebben de mensen willen laten zien wat er allemaal mogelijk is met drones. Mensen kunnen bij ons een opleidingen krijgen om met drones te vliegen. En aan de andere kant hebben we ook een testcentrum waar nieuwe toepassing van drones in de praktijk gebracht kunnen worden.”

Werkgelegenheid

Was het bij Piet Meesters zijn dochter die hem overhaalde; Cees Borremans werd door zijn zoon uit Amersfoort overgehaald. “Blij dat ik gegaan ben”, zegt hij. “Ik heb hier acht jaar gewerkt van 1965 tot 1973. Maar ook nadat ik weg ben gegaan heeft het me altijd nog getrokken. Het is natuurlijk geweldig dat mensen hier een opleiding krijgen en dat ze zodoende hier op het dorp de werkgelegenheid hoog houden.”