Halsteren

Basisschool De Rode Schouw kleurt voor één dag paars: ‘Je mag jezelf zijn’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het is vandaag Paarse Vrijdag. Op deze dag, georganiseerd door LHBT-belangenorganisatie COC Nederland, wordt seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar gemaakt. Voor het tweede jaar kunnen ook basisscholen hieraan deelnemen. De Rode Schouw in Halsteren kleurt daarom voor één dag paars. De basisschool vindt het namelijk belangrijk dat ook jonge kinderen stilstaan bij deze thema’s. “Als ze leren dat iedereen ‘anders’ is en dat niet uitmaakt, dan wordt dat in de toekomst ‘gewoon’.”

Een betrokken moeder tipte de school over Paarse Vrijdag. Haar zoon, die in groep acht zit, kwam vorige week uit de kast. Helaas zit heel zijn klas momenteel in quarantaine, omdat een medeleerling positief testte. “Zuur dat zij nu geen Paarse Vrijdag kunnen vieren”, aldus intern begeleider Joukje Daniëls.

Zaadje

De rest van de school staat er nog wel bij stil. De school telt namelijk een aantal leerlingen met twee vaders of twee moeders. Vorig jaar kwam een meisje uit de klas als non-binair: zij voelt zich man noch vrouw. “Daar wordt niet gek over gedaan.” De school heeft inmiddels ook genderneutrale toiletten.

Pippa en haar klasgenootje Hanne vieren Paarse Vrijdag

De negenjarige Pippa uit groep zes is blij dat ze zichzelf kan en mag zijn op school. Haar moeder is namelijk alleenstaand. Het meisje kwam ter wereld met behulp van ‘een zaadje van een donorvader’. Gelukkig is ze daar nooit om gepest. “Er wordt heel normaal over gedaan”, vertelt ze blij. Ze voelt zich op haar gemak op school. Ze is blij dat een dag als Paarse Vrijdag daar nog meer aan bijdraagt.

Boekje voor kleuters

Overigens is de school al enige tijd bezig met het thema identiteit en LHBT-gerelateerde onderwerpen. Al bij de kleuters wordt hier aandacht aan besteed, met een boekje over regenbooggezinnen en een speciale Huisje Boompje Beestje-aflevering van SchoolTV.

COC Nederland zendt De Grote Paarse Vrijdag Spelshow uit op YouTube. Hierin leren kinderen uit zowel de onderbouw als bovenbouw op een toegankelijke manier over genderrolpatronen, regenbooggezinnen en de LHBTQIAP+- gemeenschap. Want ‘jezelf zijn is een feestje!’

Lees ook: Op ’t Rijks is het oké om ‘anders’ te zijn, niet alleen in de Week tegen Pesten Lees ook: Roosendaal in regenboogkleuren tijdens Coming Out Day: ‘We zijn allemaal leuk’ Lees ook: Zelfmoordpogingen onder LHBT-jongeren een ‘verborgen probleem’