Bergen op Zoom

Bergs bedrijf werkt mee aan vliegende auto: ‘Dit is de toekomst’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een vliegende auto. Het is de toekomst, zeggen de mensen van de PAL-V Liberty. File? Daar vlieg je overheen. Bergen? Ook daar vlieg je overheen. Een rit van een uur wordt een vlucht van tien minuten. Het Bergse bedrijf FMI Precision heeft bijgedragen aan dit stukje toekomst. Zij leveren onderdelen voor dit unieke voertuig. Dinsdag was een demovoertuig bij het bedrijf aanwezig.

Het is bijzonder en vooral onwerkelijk voor Cyril Postma van FMI Precision. “Ons bedrijf heeft onderdelen gemaakt voor de PAL-V Liberty. Om de auto dan nu echt te kunnen zien en om er in te kunnen zitten, dat is voor ons zo speciaal.”

Wanneer de auto snel genoeg gaat, stijgt hij op.

De PAL-V Liberty is op de weg een driewieler en in de lucht een gyrocopter. “Achterop de auto zit een propeller’’, vertelt Jeroen van der Braak van PAL-V. “Die propeller creëert snelheid, waardoor de rotor boven op de auto gaat draaien. Wanneer de auto dus snel genoeg gaat, stijgt hij op.”

De toekomst

Eenmaal in de lucht kan de auto een goede vierhonderd kilometer vliegen. “Dit is echt de toekomst”, vervolgt van der Braak. “De mobiliteit verbetert hierdoor enorm.” De verwachting is dat vanaf 2024 de productie voor verkoopbare wagens begint. “Er zijn in Nederland nu al 75 aanvragen. Maar er is belangstelling vanuit heel de wereld.”

FMI Precision kan dus nog wel even doorleveren aan PAL-V. Wie weet zien we over een aantal jaren regelmatig wat stukjes Bergse techniek over onze regio heen vliegen.