Bergen op Zoom

Bergse D66-politica Letty Demmers in opspraak om landelijke MeToo-kwestie

Letty Demmers-van der Geest in haar periode als landelijk D66-voorzitter (Foto: D66)

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse D66-politica Letty Demmers-van der Geest is in opspraak, na een rapport van onderzoeksbureau Bing over seksueel overschrijdend gedrag op het landelijke partijbureau. Demmers-Van der Geest was van 2015 tot 2018 voorzitter van D66, was in die periode al op de hoogte van het seksueel grensoverschrijdende gedrag van de partijstrateeg Frans van Drimmelen. Dat blijkt uit een recente publicatie in De Volkskrant. De Bergse politica bevestigt het voorval maar wil verder niet inhoudelijk reageren op de commotie en verwijst naar een  komend ledenberaad over de kwestie op 15 mei. Demmers-Van der Geest is momenteel raadslid voor D66 in Bergen op Zoom en geldt als beoogd wethouderskandidaat.

De binnen de partij invloedrijke strateeg zou in 2015 en 2016 een vrouwelijke medewerker van D66 jarenlang hebben gestalkt en geïntimideerd. Uit een integriteitsonderzoek van bureau Bing zou blijken dat Demmers-van der Geest als D66-voorzitter al in 2015 vertrouwelijk op de hoogte was gesteld “over het escalerende gedrag van de man.” Daarna zou ze ‘geen enkele actie om de strateeg aan te spreken of om een veilige werkomgeving te bieden’, zo citeert De Volkskrant uit het onderzoeksrapport. Sterker nog, de intimidaties gingen door en maakten het werken voor het slachtoffer nagenoeg onmogelijk. In april 2016 stapte ze opnieuw naar de partijtop “omdat het stalkingsgedrag aanhoudt en het echt niet langer gaat”, aldus de publicatie. Het slachtoffer stapte vervolgens naar de politie die de stalker een officiële waarschuwing zou hebben gegeven.

Voorval niet op zich

Uiteindelijk volgde toch eerherstel voor de strateeg en heeft het vrouwelijke slachtoffer teleurgesteld de partij verlaten. Maar het voorval stond niet op zich, zo blijkt. De publicatie noemt nog negentien extra meldingen over onveiligheid binnen de partij. “In negen gevallen ging het om seksueel grensoverschrijdend gedrag, variërend van ‘ongewenste WhatsApp-berichten, het maken van ongepaste en seksistische en denigrerende opmerkingen dan wel een arm om de schouder geslagen krijgen bij of na een informele gelegenheid van D66 tot in één casus het herhaaldelijk vragen om seksueel contact.”  Het zou in deze gevallen volgens het artikel niet om de bewuste partijstrateeg gaan maar om “andere machtige D66’ers die niet bij naam genoemd worden.”

Comeback Bergse politiek

De in Bergen op Zoom woonachtige Letty Demmers-van der Geest was in haar gemeente jarenlang raadslid en vervolgens wethouder en sinds 1997 vervulde ze bestuurlijke functies in Brabant en Zeeland; ondermeer als (waarnemend) burgemeester en als korpschef. Dit jaar maakte ze na haar pensionering haar comeback in de Bergse raadspolitiek en geldt als beoogd wethouderskandidaat. De Bergse raadspartijen VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA, Lokaal Realisme hebben naar verluid dit weekeinde een akkoord bereikt over een nieuwe coalitie en nu volgt de invulling van de wethouderszetels en portefeuilleverdeling. Ook fracties Akkaya en 50Plus geven hun steun aan de coalitie, hoewel deze twee geen wethouders leveren. Demmers-van der Geest benadrukt dat de landelijke kwestie los staat van haar raadslidmaatschap en politieke inzet in Bergen op Zoom.